KO BI REKAO
SLOŠIĆE VAM SE KADA SAZNATE: Evo od čega se zapravo PRAVI SLADOLED
Jedan sastojak - slatki kastorum koji se često koristi u aromama vanile - ima zastrašujući izvor.
Neki koji su tek sada shvatili kako se zapravo pravi sladoled, ostali su šokirani. Drugi su zgroženi manje poznatim sastojkom koji se nalazi u nekim sladoledima. Supstanca uglavnom dolazi iz dabrove zadnjice, odnosno 'kesica' koje se nalaze između karlice i osnove repa. Zbog svoje blizine analnim žlezdama, kastorum je često kombinacija sekreta analnih žlezda i urina.
Danas, međutim, kastorum čini samo skromnih šest odsto ukusa vanile koji se koristi u industriji.
Robert Čilkot, profesor u Centru za istraživanje topikalne isporuke lekova i toksikologije Univerziteta u Hertfordširu, rekao je da sintetički vanilin čini oko 94 odsto svih aroma vanile koji se koriste u prehrambenoj industriji - oko 37.286 tona.
- Dabrovi mogu da odahnu. Njihov doprinos prehrambenoj industriji sada predstavlja mali deo prirodne arome vanile i uglavnom je ograničen na luksuznu hranu i piće. Izvlačenje gnjecave materije iz živog dabra nije najlakši zadatak jer životinje prvo moraju da se pomuze - objašnjava Robert.
- Podižem životinji rep. Ljudi misle da sam luda... ali ja im kažem da su dabrovi i miriše baš dobro - kaže Džoan Kroford, ekolog sa Univerziteta Južni Ilinois.
Dabrovi koriste kastorum da privuku partnera i obeleže teritoriju, a mi ga koristimo za dodavanje vanile, maline ili jagode u naš omiljeni desert. Sekreti analnih žlezda dabrova se takođe nalaze u alkoholnim pićima, pekarskim proizvodima, žvakaćim gumama i slatkišima, između ostalog.
Međutim, na proizvodima u supermarketima, castoreum se opisuje kao „prirodna aroma“, prenosi The Sun.
(Espreso/The Sun)