PREUKUSNE
DODAJTE 1 TAJNI SASTOJAK U KIFLICE I BIĆE MEKANE: Caka koju SVAKA DOMAĆICA mora da ZAPIŠE
Jedan neobičan sastojak im daje mekoću
Kiflice se kod nas spremaju redovno za svaku svečanu priliku.
Jedan neobičan sastojak im daje mekoću.
Retko koja domaćica je do sada tu namirnicu stavljala u njih.
Neophodni sastojci za kiflice:
250 ml toplog mleka
10 g suvog kvasca
2 ravne kašike šećera
1 jaje
125 ml ulja
1 kašičica soli
550 g brašna tip 400
1 čaša kisele pavlake 20% mm
Za premazivanje:
Malo mleka
1 razmućeno jaje
Susam za posipanje
Način pripreme:
Toplo mleko, suvi kvasac i 2 ravne kašike šećera pomešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom sjedinite jaje, ulje i so. Dodati u ovu smesu mleko sa kvascem i postepeno dodavati brašno. Umesiti testo. Malo staviti na njega ulja kako se ne bi lepilo na posudu. Ostaviti da odmori 10 minuta i ponovo ga premesiti. Kada udvostruči svoju veličinu, premesiti testo. Podeliti na 2 jednaka dela.
Lakše ćemo rastanjiti testo ukoliko sa jedne strane stavimo malo ulja. Krug podeliti na 16 jednakih trouglova i na svaki staviti kašičicu kisele pavlake. Zarolati kiflice i staviti u pleh sa pek papirom. Premazati sa malo mleka I ostaviti da rastu 15 min. Kada porastu premazati ih razmućenim jajetom I posuti susamo. Peći na 200 °C dok ne porumene.
(Espreso/Stil)