Prljavi tiganj, Foto: Printscreen Youtube/SUFEE TV FOR COOKING IN ENGLISH
NEVEROVATNO
DOMAĆICE, BOLJE TRIKOVE ZA ČIŠĆENJE ŠERPI I TIGANJA NISTE ČULE: Posle ovoga će vam SUDOVI zablistati kao NIKADA PRE
Čišćenje zagorelih posuda ipak nije toliko teško kako na prvu loptu deluje, bar ako znate jednostavne trikove koji olakšavaju posao
Objavljeno: 15.03.2023. 14:42h
Ivona Jelić
Pržili ste ili kuvali nešto, i koliko god prali šerpu ili tiganj ne možete da se otarasite crnila sa dna posuđa. Ume da postane frustrirajuće, pogotovo jer se ta prljavština i masnoća vremenom ulepi, tiganji su nam masni i da bi se to dobro očistilo trebaće nam ceo bojler.
No, čišćenje zagorelih posuda ipak nije toliko teško kako na prvu loptu deluje, bar ako znate jednostavne trikove koji olakšavaju posao.
Postupak 1:
- Napunite lonac ili tiganj koji želite da operete vrućom vodom, te dodajte malo tečnosti za pranje sudova. Tada stavite na zagrejanu ringlu, pa sačekajte dok voda ne počne da ključa.
- Ostavite da ključa i do 15 minuta (i više, ukoliko je veoma zagorelo), a potom sklonite sa ringle, i pažljivo plastičnom lopaticom sa dna sastružite delove koji su počeli da se odvajaju.
- Kada ste sastrugali sve (ovo neće biti teško, ostaci hrane krenuće dolovce sami da se "odlepljuju"), ispraznite posudu, pa je dobro izribajte žicom za sudove.
- Na kraju operite lonac ili tiganj na uobičajen način.
- Ako želite da to uradite brže i ne na ovaj klasični način, možete se poslužiti još jednim trikom koji uključuje upotrebu čuvene sode bikarbone i belog sirćeta.
Postupak 2:
- Pripremite jednu šolju alkoholnog sirćeta, 2 kašike sode bikarbone i običnu vodu
- U zagorelu posudu sipajte šolju (ili više po potrebi) vode i jednu šolju sirćeta, pa ostavite da proključa
- Kada dođe do ključanja, sklonite sa ringle, a poput dodajte dve kašike sode bikarbone. Doći će do hemijske reakcije koja će lako očistiti zagorelo dno
- Ispraznite posudu, pa oribajte lonac žicom, a ako je potrebno dodajte još malo suve sode bikarbone
- Isperite na uobičajen način
Pogledajte i ovo, da li je zdrava hrana nužno zdrava?
(Espreso/Srbija danas)