Mladenčići, Foto: printsscreen/youtube/Slađini recepti
RECEPT
OVAJ KOLAČ SE PRAVI 22. MARTA ZA MLADENCE: Ako želite SLADAK BRAK ne smete ga ZAOBIĆI
Praznik Mladenci posvećen je i buđenju proleća, a njegovi koreni su u prethrišćanskoj religiji
Objavljeno: 17.03.2023. 17:10h
Ivona Jelić
Mladenci su jedan od najlepših pravoslavnih praznika koji se obeležava 22. marta. Posvećen je ljubavi i mladim bračnim parovima u prvoj godini braka.
Običaj je da se na ovaj dan mese Mladenčići, tako se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki kao med. Iz tog razloga se njime i premazuju. Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta mogu se napraviti i posni.
Praznik Mladenci posvećen je i buđenju proleća, a njegovi koreni su u prethrišćanskoj religiji.
Sastojci
Potrebno je:
- 1/2 l kisela voda
- 1 parče kvasca
- 200 ml ulja
- 100 g šećera
- brašno po potrebi
- sok od 1 limuna i korica
- med
- orah
Priprema
- Kvasac rastopiti u malo mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodati zejtin, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru i nadošli kvasac. Dodati brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo. Najbolje je testo zamesiti uveče, tako da odstoji preko noći.
- Ujuru razviti koru debljine prsta, čašom vaditi mladenčiće i peci. Pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom.
- Filovati ih po želji, a najbolje medom i fino mlevenim orasima.
Saznakte simboliku limuna na Karađorđevoj šnicli:
(Espreso/Kurir)