Mladenčići, Foto: printsscreen/youtube/Slađini recepti

RECEPT

OVAJ KOLAČ SE PRAVI 22. MARTA ZA MLADENCE: Ako želite SLADAK BRAK ne smete ga ZAOBIĆI

Praznik Mladenci posvećen je i buđenju proleća, a njegovi koreni su u prethrišćanskoj religiji

Objavljeno: 17.03.2023. 17:10h

Mladenci su jedan od najlepših pravoslavnih praznika koji se obeležava 22. marta. Posvećen je ljubavi i mladim bračnim parovima u prvoj godini braka.

Običaj je da se na ovaj dan mese Mladenčići, tako se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki kao med. Iz tog razloga se njime i premazuju. Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta mogu se napraviti i posni.

Praznik Mladenci posvećen je i buđenju proleća, a njegovi koreni su u prethrišćanskoj religiji.

Sastojci

Potrebno je:

  • 1/2 l kisela voda
  • 1 parče kvasca
  • 200 ml ulja
  • 100 g šećera
  • brašno po potrebi
  • sok od 1 limuna i korica
  • med
  • orah
foto: printscreen/ youtube/ Slađini recepti

Priprema

  • Kvasac rastopiti u malo mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodati zejtin, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru i nadošli kvasac. Dodati brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo. Najbolje je testo zamesiti uveče, tako da odstoji preko noći.
  • Ujuru razviti koru debljine prsta, čašom vaditi mladenčiće i peci. Pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom.
  • Filovati ih po želji, a najbolje medom i fino mlevenim orasima.

Saznakte simboliku limuna na Karađorđevoj šnicli:

(Espreso/Kurir)