VEGETERIJANSKO I UKUSNO
OVAJ VEGETARIJANSKI RUČAK JE NAJVIŠE GUGLAN U POSLEDNJE VREME, EVO I ZAŠTO: Ješće ga oni i koji to nisu
Ukoliko vam je ponestalo ideja za ručak, dajemo vam savršen recept kome će se svi oduševiti!
Priprema
1. Patlidžane operite, narežite na uzdužne pločice srednje debljine, malo posolite i ostavite stajati oko 15 minuta. Zatim ih osušite na upijajućem papiru.
2. Tikvice i rajčice takođe isecite na pločice. U tiganju na malo ulja ispecite patlidžane i tikvice pa ih ohladite.
3. Za bešamel na maslacu kratko ispecite brašno i postupno dolivajte mleko uz stalno mešanje. Posolite, pobiberite, dodajte malo narendanog muskatnog oraščića i kuvajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Na kraju umiješajte parmezan.
4. Na dno vatrostalne posude (22×32 cm) stavite malo bešamela.Po bešamelu rasporedite deo listova lazanja te deo pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih malo pospite Vegetom. Po njima rasporedite mocarelu narezanu na pločice, a zatim prelijte s malo bešamela.
5. Drugi sloj započnite lazanjama, po njima rasporedite pločice patlidžane i tikvice te narezane rajčice. Pospite Vegetom i stavite pločice mocarele. I ovaj sloj prelijte s malo bešamela.
6. Treći red započnite opet lazanjama, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s tikvicama i narezanu mocarelu. Završite lazanjama i bešamelom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 30 minuta.
Posluživanje
Lazanje malo ohladite, isecite i poslužite uz sezonsku salatu.
Savet
Za pripremu bešamela koristite se hladnim mlekom, a mešajte mućkalicom kako biste izbegli stvaranje grudica.
Evo kako da popravite izgoreli ručak
(Espreso/Coolinarka)