za ručak
TURCI PASULJ NE MOGU DA ZAMISLE BEZ 1 SASTOJKA: Obavezno dodaju 2 KAŠIKE toga, naše DOMAĆICE će odlepiti za UKUSOM
Čorbast je, a jedan sastojak mu daje poseban šmek
Turci imaju svoj recept za pasulj koji može da parira našem.
Čorbast je, a jedan sastojak mu daje poseban šmek.
Naše domaćice će zapisati ovaj recept.
Sastojci:
400 gr pasulja
200 gr mesa (piletine ili jagnjetine)
1-2 glavice crnog luka
1 zelena paprika šilja (po želji)
2 kašike paradajz-pirea
ulje
so, biber, tucana paprika
Priprema: Potopite pasulj preko noći. Kuvajte ga koliko je potrebno da omekša, ali da ne bude potpuno kuvan. Ostavite da vri na tihoj vatri dok ne pripremite druge sastojke, piše Lisa.rs.
Luk očistite, naseckajte na kockice, prodinstajte ga kratko u tiganju i dodajte meso iseckano na kockice. Upržite na tišoj vatri dok ne uhvati koricu, pa dodajte paradajz-pire i sipajte u pasulj.
Dodajte još vode po potrebi, kao i začine po ukusu. Možete posuti peršunom po želji, a servira se najčešće preko pilava. Kao salata se često služi turšija, a postoji običaj da se uz pasulj jede sirovi crni luk sa malo soli.
Napomena: Čorbast pasulj na turski način - kuru fasulje - možete pripremiti i bez mesa. Takođe, možete koristiti i konzervirani pasulj - ocedite i operite ga pre upotrebe.
(Espreso/Lepa i Srećna/Lisa.rs)