za doručak
OVAKO SE SPREMA GIBANICA NA STARINSKI NAČIN: Dodajte 1 SASTOJAK u NJU i biće HRSKAVA, recept će vas ODUŠEVITI
Preukusna je, a jedan sastojak joj daje još lepši ukus
Spremite gibanicu na starinski način.
Recept će vas raspametiti.
Preukusna je, a jedan sastojak joj daje još lepši ukus.
Sastojci:
1kg brašna
0.5kg ovčijeg sira
250g kajmaka
10 jaja
250g masti
1dl ulja
2dl mleka
Priprema
U brašno sipajte ulje, dodajte malo soli i zamesite testo sa mlakom vodom. Dobro urađeno testo podelite na 21 komad i ostavite da odstoji. Potom ih razvijte u male kore.
Po tri male kore premažite mašću i složite jednu na drugu, pa razvlačite oklagijom da debljine kore za rezanca. Ovu koru pecite na plotni ili u pećnici sa obe strane. Kore će se odvojiti jedna od druge, tako da ćete dobiti tri pečene kore.
Isto uradite sa preostalim testom. Umutite 8 jaja, dodajte usitnjeni sir i kajmak i sve dobro izmešajte. Posebno otopite mast. Na dnu tepsije sipajte 1-2 kašike masti, složite kore i premazujte ih sirom. Na kraju umutite dva jaja sa mlekom i prelijte preko složene gibanice. Poprskajte mašću i pecite u rerni.
(Espreso/Najžena)