TOPIĆE SE
PODMAŽITE PLEH SA 1 NAMIRNICOM I SAMO TAKO ĆE PROJA BITI HRSKAVA: Svaka DOMAĆICA to mora da ZNA
Ništa ukusnije nema od takvog doručka
Proja je specijalitet kojem retko može da odoli.
Generacije su odrasle na njoj.
Ništa ukusnije nema od takvog doručka.
Proja je kurkurizni hleb, poznata je i kao “seljačka” proja koju su ljudi u prošlosti pravili iz nemaštine, a sada spada jedan od priznatih specijaliteta. Prava proja se pravo od samo tri sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode bez dodatka sira, mesa i slično.
Evo jednog od recepata za pravu “seljačku proju”.
400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna
220 ml mlake vode u kojoj je razmućena 1/ 2 kesice praška za pecivo
1 ravna kašičica soli
mast za podmazivanje
U 400 grama kukuruznog brašna sipati oko 200 ml mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo i jedna kašičica soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, i peći oko 15-20 min. tj, dok se na površini ne uhvati tamnosmeđa korica. Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Ohlađenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko. Ostale varijante proje u koje se dodaju pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, krastavčići, seckana paprika i drugo zovu se projare.
(Espreso/b92/Opanak)