Proja u tepsiji, Foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

TOPIĆE SE

PODMAŽITE PLEH SA 1 NAMIRNICOM I SAMO TAKO ĆE PROJA BITI HRSKAVA: Svaka DOMAĆICA to mora da ZNA

Ništa ukusnije nema od takvog doručka

Objavljeno: 13.03.2023. 17:28h

Proja je specijalitet kojem retko može da odoli.

Generacije su odrasle na njoj.

Ništa ukusnije nema od takvog doručka.

Proja je kurkurizni hleb, poznata je i kao “seljačka” proja koju su ljudi u prošlosti pravili iz nemaštine, a sada spada jedan od priznatih specijaliteta. Prava proja se pravo od samo tri sastojka: krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode bez dodatka sira, mesa i slično.

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Evo jednog od recepata za pravu “seljačku proju”.

400 g krupno mlevenog kukuruznog brasna

220 ml mlake vode u kojoj je razmućena 1/ 2 kesice praška za pecivo

1 ravna kašičica soli

mast za podmazivanje

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

U 400 grama kukuruznog brašna sipati oko 200 ml mlake vode sa razmućenim praškom za pecivo i jedna kašičica soli. Masa treba da je žitka, nešto gušća od testa za palačinke. Sve to varjačom izmešati i sipati u tepsiju podmazanu mašću (ako postite umesto masti koristite biljno ulje) staviti u unapred zagrejanu rernu, na 230 stepeni C, i peći oko 15-20 min. tj, dok se na površini ne uhvati tamnosmeđa korica. Ispečenu proju ovlaš poprskati vodom, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

Ohlađenu proju iseći na kocke ili trouglove i služiti umesto hleba, uz sarmu, podvarak, punjene paprike ili udrobiti u jogurt ili kiselo mleko. Ostale varijante proje u koje se dodaju pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, krastavčići, seckana paprika i drugo zovu se projare.

(Espreso/b92/Opanak)