Kijevski kotlet, Foto: Profimedia

ne zna se šta je bolje

OVO JELO JE "OTAC" KARAĐORĐEVE: Tu je i recept, evo po čemu se razlikuje od SRPSKOG NACIONALNOG SPECIJALITETA

Tu je i priča o tome kako je nastala dika srpske kuhinje

Objavljeno: 13.03.2023. 11:05h

Pileće grudi punjene puterom, peršunom i belim lukom neki smatraju ruskim, neki ukrajinskim, neki američkim. Inače, karađorđeva šnicla je nastala po uzoru na ovo jelo...

Sastojci:

dve kašike iseckanog peršuna 200 g maslaca sok od pola limuna

Kijevski kotletfoto: Profimedia

Priprema:

U činiju staviti omekšali maslac, pa dodati sitno isečen beli luk, peršun i sok od limuna. Sve dobro izgnječiti i sjediniti. Piletinu istanjiti tučkom za meso, pa na sredinu svake šnicle staviti po dve kašike aromatičnog maslaca. Preklopiti meso i pritisnuti krajeve.

Prezle pomešati sa parmezanom, a brašno sa malo soli i mlevene paprike. Piletinu uvaljati najpre u brašno, pa u umućena jaja i na kraju u prezle sa parmezanom.

Postupak ponoviti još jednom, pa staviti u frižider da odstoji sat vremena. Pržiti u vrelom ulju dok meso ne dobije lepu boju, pa poslužiti dok je toplo, uz krompir-pire i kuvani grašak.

A kako je Karađorđeva šnicla nastala po uzoru na Kijevski kotlet pogledajte ovde.

(Espreso/Informer)