PREUKUSNO
OTKINUĆETE ZA MINI ĆEBATAMA: Italijani se DAVE U NJIMA, tajna je u sastojku koji se dodajte u PREMAZ (VIDEO)
Ćabata je jedan od najpoznatijih hlebova, a ova mini varijanta će vas oduševiti.
Ćabata je poznati italijanski hleb koji je neverovatno mekan i aromatičan, jer se u njega dodaju masline, paradajz... Ako nikada niste probali, pravo je vreme, a u nastavku teksta pročitajke kako lako da napravite mini ćabate. Odličan su predlog za doručak ili večeru, ali i umesto hleba uz ručak. Ove se prave bez dodataka povrća, ali ako želite možete da stavite papriku ili nešto po vašem izboru.
Sastojci:
15 g kvasca
1 kašičica šećera
400 ml toplog mleka
40 ml ulja
500 g brašna
1/2 kašike soli
1 žumance
1 kašika pavlake ili jogurta
Priprema: U toplom mleku izdrboite kvasac i dodajte šećer i ulje, pa sve dobro sjedinite. Ostavite 5 minuta da se aktivira, pa sipajte brašno i so. Umesite testo, pokrijte i ostavite da odmori 2 sata. Zatim podelite na 6 jednakih delova i oblikujte lopte. Pokrijte i ostavite da testo odmori još 5 minuta. Umutite žumance sa pavlakom ili jogurtom. Svaku loptu malo rukama spljoštite i prstima napravite "rupe", pa premažite smesom od žumance i pavlake. Poređajte u pleh i pecite na 250°C oko 10 minuta.
Napomena: Ako dodajte povrće, stavite iseckano na testo kada ga premažete žumancetom i pavlako, pa pecite.
(Espreso/Stvar ukusa)