Krofne, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

GLEDAJTE

DOMAĆE KROFNE, MEKE KAO DUŠA: Pravo iz kuhinje naših starih, recept - boli glava

Da vam se to ne bi desilo, pridržavajte se starinskih pravila koja su poštovale naše bake

Objavljeno: 12.03.2023. 10:43h

Ima li šta bolje od ukusa i mirisa domaćih krofni?

Mnoge današnje domaćice u nedostatku vremena pribegavaju brzim rešenjima kada je priprema krofni u pitanju, zbog čeka one neretko izgledaju drugačije od onoga kako su zamislile.

Tako se događa da testo ili ne naraste dovoljno i liči na uštipke, ili upije višak ulja, a neretko i krofne iznutra budu žilave. Da vam se to ne bi desilo, pridržavajte se starinskih pravila koja su poštovale naše bake.

Sastojci:

15 gr kvasca

1 kašičica šećera

2 jaja

200 ml mleka

2 kašike ulja

450 gr brašna

malo soli

ulje

1 vanilin šećer

prah šećer

Priprema:

Izmrviti kvasac, dodati šećer i sipati malo mlake vode. Kad zapeni, dodati jaja i mleko i malo žicom umutiti. Dodavati brašno i mesiti da testo bude mekše i glatko.

Pokriti da malo poraste. Premesiti. Pek papira iseći na manje kvadrate. Od testa seći manje komade od 20 gr i praviti loptice među dlanovima.

Ređati na isečene papire pa pokriti da narastu. U ulje spuštati krofnice zajedno sa papirom i posle 5 sekundi vaditi papr.

Pržiti na srednjoj temperaturi da porumene sa obe strane.

Izvaditi, posuti vanilin šećerom i prah šećerom.

(Espreso/Krstarica)