Jaja, Foto: Printscreen/Youtube/SVA Agency

KO BI REKAO

TRIK IZ 1942. GODINE ZA SAVRŠENO KUVANA JAJA: Danas mnogi greše u OVOME, a ranije je to bilo VAŽNO

Saznajte na koja 4 horoskopska znaka će najviše uticati Saturn u Ribama od 7. marta 2023. do februara 2026. godine.

Objavljeno: 11.03.2023. 23:09h

Meri Frensis Kenedi Fišer, kulinarski stručnjak iz SAD, oduvek je smatrala da je termin „kuvajte jaja“ netačan i da je tajna uspešne pripreme ovog jela u tome što se ono zapravo ne kuva.

– Onog trenutka kada u vrelu vodu stavite jaje, žumance ostaje sirovo, a belance je odmah kuvano. Cilj je da se sve komponente jajeta kuvaju u isto vreme na isti način – rekla je Meri, koja je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju veliko interesovanje.

Tako su pre nekoliko godina izdavači pripremili reizdanje njene knjige „Kako kuvati vuka“ iz 1942. godine, gde govori o metodama koje koristimo pri kuvanju jaja i zašto su pogrešne. Prema njenim rečima, postoje dve alternative koje postižu najbolje rezultate:

1. ‘Prelijte jaje hladnom vodom pre nego što ga stavite u vruću’

Da ne bi pucala ljuska, predlaže da jaje prvo prelijete hladnom vodom, pa tek onda stavite u ključalu vodu. Ostavite je na niskoj temperaturi koliko god želite, a Fišer napominje da će se na ovaj način kuvati jednako brzo kao ključala voda, ali će biti bolje kuvana.

(Espreso/Krstarica)