UKSUNO
OVE MAĐARSKE MEKIKE PRAVE SRPKINJE NA SEVERU: Recept za LANGOŠ ćete sada DELITI SA SVIMA, ukus je fantazija
Langoš nije teško napraviti, a dobro je i to što se testo muti.
Langoš je mađarski specijalitet od testa koji najviše podseća na mekike. Ono je mekano i vazdušasto zahvaljujući kiseloj pavalci, a nju možete da zamenite i jogurtom.
Kod ovog recepta je dobro to što ne morate da mesite testo, već ga umutite, samo vodite računa da so dodate skroz na kraju, jer ako dodate ranije, rizikujete da testo ne uspe. Profesionalni mađarski kuvar je otkrio kako da ovo ukusno pecivo napravite na najlakši način, a obavezno je da posle prženja premaže smesom od maslinovog ulja i belog luka. Najčešće se jede posuto rendanim sirom, ali vi možete da služite sa namirnicama po želji.
Sastojci:
400 ml mlakog mleka
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 g pavlake
2 jajeta
1 kg brašna
Još:
30 ml maslinovog ulja
6-7 čenova belog luka
1 kašičica soli
kečap
majonez
tvrdi sir
Priprema:
U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac, mleko, šećer, pavlaku, jaja i brašno. Mutite dok se ne formira testo, pa dodajte so. Nastavite da mutite. Pokrijte i ostavite nekih 40 minuta na toplom da nadođe. Izvadite testo na pobrašnjenu površinu i podelite na 9 delova, pa oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite još 10-20 minuta. Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, so i mleveni beli luk. Rukama razvucite lopticu od testa i pržite u zagrejanom ulju. Vadite na ubrus da se ocedi. Tako uradite sa svim lopticama testa. Vrući langoš premažite smesom od maslinovog ulja i belog luka, pa preko pospite rendani sir, pa sipajte malo kečapa i majoneza.
(Espreso/Stvar ukusa)