niko mu ne može odoleti
STARINSKI RECEPT ZA BAKIN KOLAČ NA "ŠOLJE": Samo naši STARIJI znaju TAJNU ove POSLASTICE
Da bi galete što duže ostale sveže, držite ih u metalnoj kutiji sa poklopcem
Neki ih zovu galete, neki vafli, po ugledu na belgijsku poslasticu, koja se uglavnom služi sa čokoladom, što priznajemo zvuči primamljivo, ali na kraju krajeva kada god je bilo koja varijanta ovog kolača u pitanju,mi ne možemo a da se ne setimo tog toplog i magičnog naziva - bakin kolač.
A znate da mi volimo te kulinarske specijalitete koji sa sobom nose i neku priču, što verujemo jeste slučaj i kod svakog od vas kada je bakin kolač u pitanju - priča koja podseća na detinjstvo i na one slatke zalogaje čiji ukus još uvek osećamo.
Ono što nam se kod ovog kolača posebno dopada jeste što se brzo pravi, preukusan je, i ostaje svež i nedelju dana. A evo i kako se priprema!
Sastojci:
4 jaja
200 ml ulja, a možete i istopljenog maslaca
150 g šećera
Rendana kora limuna
250 ml mleka
400 g brašna
1 prašak za pecivo
Kalup za galete
Priprema:
Prvo mutite jaja mikserom, postepeno povećavajući brzinu, a pred kraj postepeno dodavajte i šećer.
Potom u umućenu smesu dodajte jedan po jedan ostale sastojke - prvo mleko i ulje (ili puter), prašak za pecivo, rendanu kore od limuna, i tek na kraju brašno, i to kašiku po kašiku uz konastantno ručno mešanje, kako ne bi ostale grudvice.
Bakin kolač pečete u kalupu koji ste prethodno premazali i ugrejali.
Možete ga služiti odmah tople, uz neki slatki namaz, ili samo uz kafu, čaj, a biće ukusan i kada odstoji.
Čuvajte ga u nekoj zatvorenoj kutiji. Prijatno.
(Espreso/Mogu ja to sama)