Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

RECEPT

ZA VAS SMO PRIPREMILI IDEJE ZA POSNA JELA KOJE ĆE VAM POSLUŽITI TOKOM VASKRŠNJEG POSTA: Hrana koja se BRZO SPREMA

Mi smo vam pripremili ideje koje će vam makar malo pomoći u odabiru vaših obroka

Objavljeno: 09.03.2023. 12:26h > 12:29h

Vaskršnji post počeo je 27. februara i taje sve do 16. aprila. Kako je izbor hrane za ljude koji poste u ovo vreme mnogo manji često nemaju ideja šta bi spremali za ručak.

Mi smo vam pripremili ideje koje će vam makar malo pomoći u odabiru vaših obroka.

foto: Printscreen/Youtube/ Moja Kuhinja Tanja

Slatki kupus sa flekicama

Sastojci: 2-3 kašike ulja, 1 praziluk, 1 šargarepa, 1 kupus, 1 paradajz, 1 konzerva pelata, 1/2 kašičice crvene paprike, 2 čena belog luka, 1 veza peršuna, posne flekice (ili neka druga testenina, a može i krompir)

Priprema: Isecite kupus na manje komade, a u šerpi propržite seckani praziluk na malo ulja. Posle minut dodajte sekcanu šargarepu, a kada omekša povrće posolite, pobiberite i pospite začinsku papriku. Dodajte seckani paradajz, mleveni beli luk, kupus, sipajte vodu i pelat. Promešajte. Ostavite da se krčka dok ne omekša, a pred kraj u drugu šerpu u ključalu vodu sipajte flekice na minut, dva. Zatim ih procedite i dodajte u šerpu sa kupusom, pa ostavite da se krčka još 5-10 minuta. Pospite seckanim peršunom.

foto: Printscreen/youtube/SlobodanZivkov

Riblja čorba

Sastojci: 6 glavica crnog luka, 2 dl ulja, 2 šargarepe, 1 kg rečne ribe, 1 1/2 limun, 1 kašika suvog začina, 6 čenova belog luka, 4 lovorova lista, 20 zrna crnog bibera, celer, peršun, 1 paprika Babura, 1 kašika crvene mlevene paprika, 2 dl kuvanog paradajza, 2 dl belog vina

Priprema: Tajna dobre riblje čorbe je da se pravi od više vrsta rečne ribe, bar tri. Zagrejte ulje pa na njemu izdinstajte sitno iseckan crni luk, sitno iseckanu šargarepe i zelen. Potom smesu stavitie u blender i napraviti kašu. Ribu za čorbu poprskajte sa pola limuna, premažite suvim začinom i iseckana tri čena belog luka pa ostavite da odstoji sata pre kuvanja. Od ribe je najbolje koristiti glave i meso šarana, ali čorba još lepša ako se pomeša više vrsta, pa zato, ako ste u mogućnosti dodajte meso tolstobika i smuđa. U dubok lonac sipajte kašu od luka, zeleni i šargarepe, dodajte vodu do 2/3 lonca, ubacite lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, preostala tri čena isceckanog belog lukog luka, seckanu baburu i alevu papriku. Kuvajte dok ne provri. Dodajte ribu koju ste prethodno očistili i isekli na komade po želji, ali svakako ne prevelike i kuvajte još sat vremena. Dodajte na kraju kuvani paradajz. Ostavite da ponovo provri, pa probajte i po želji dodajte još bibera ukoliko hoćete da čorba bude ljuća. Ipak, kuvari pred sam kraj dodaju belog vina, kako bi bila kiselija i to daje sjajan ukus. Ako ima potrebe dosolite po ukusu. Kuvajte da polako vri još 15 minuta i servirajte. Po vrhu dodajte sveže naseckani peršun.

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Posne prženice

Sastojci: 50 g brašna, 5-6 kašika senfa, oko 60 ml vode, hleb

Priprema: Pomešajte senf i brašno, pa postepeno sipajte vodu. Vodu dolivajte sve dok ne dobijete smesu koja nije gusta. Hleb uvaljajte u dobijenu smesu, pa ga pržite u ulju koje ste dobro zagrejali.

foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/VIKA-SIMPLE RECIPES

Posne palačinke

Sastojci:1 l tople vode, 500 g brašna, 1,5 kašika šećera, 8 kašika ulja, 1,5 kašičica praška za pecivo, 1,5 kašičica sode bikarbone, dva prstohvata soli

Priprema: U brašno umešati sastojke pa dodati vodu. Sve izmešati ručno žicom za mućenje i peći u teflonskom tiganju. Pre pečenja svake palačinke sipajte kap - dve ulja.

Napomena: Od ove mere se dobije oko 20 palačinki, zavisno od toga koliko testa stavljate. Može da se desi da budu malo krute nakon pečenja, ali sve što treba da uradite jeste da ih ostavite da odstoje 15 minuta nenamazane, pa će se fino omekšati.

foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Posni pasulj:

Potrebno: 400 g pasulja, 2 glavice crnog luka, 1 glavica belog luka, 1 veća šargarepa, 1 peršun koren i list, biber u zrnu, lovorov list 1, zelena paprika 1, kašika brašna 1, mala kašičica tucane paprike začin, biber mleveni ulje, so

Za zapršku:

2 glavice crnog luka, Mleveni paradajz, Mlevena paprika

Priprema: Pasulj očistiti, dobro oprati i naliti vodom. Dodati seckani crni luk, seckanu šargarepu, iseckan koren peršuna, biber u zrnu, lovorov list, zelenu papriku. Kuvati oko sat vremena na srednjoj temperaturi. U tiganj sipati ulje i tu propržiti sitno seckan crni luk, dodati brašno, seckan beli luk i kad malo porumeni dodati alevu papriku i odmah skinuti sa vatre i sipati u pasulj. Dodati začin, mleveni biber i soli po potrebi. Neka vri još minut - dva i naš pasulj je gotov. U drugoj posudi, upržite 1-2 sitno seckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mleveni paradajz i mlevenu papriku. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga oceđeni skuvani pasulj. Pržite jelo dok se ne zgusne.

(Espreso)