Kolač sa višnjama, Foto: Youtube/Jelena Petrović

topi se u ustima

BAKA OTKRILA RECEPT ZA STARINSKI KOLAČ SA VIŠNJAMA: 1 sastojak ČINI ČUDA, domaćice OVO MORATE DA ZAPAMTITE

Višnje staviti u cediljku da se dobro ocede

Objavljeno: 09.03.2023. 12:01h

Osvežavajući kolač sa višnjama je uvek dobra ideja za poslasticu kod kuće. Nema ko ga ne voli.

Sastojci:

3 jajeta

150 g šećera

200 ml jogurta

150 g brašna

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

1 kesica praška za pecivo

1 limun - narendana korica

50 ml ulja

400 g višanja

Priprema:

Višnje staviti u cediljku da se dobro ocede. Pleh veličine 30cm x 20cm premazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istresti (ili pleh prekriti pek papirom). Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Jaja odvojiti na belanca i žumanca.

foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

Belanca staviti u dublju posudu i uz postepeno dodavanje šećera čvrsto umutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i mutiti da se dobije smesa penaste strukture. Dodati jogurt, ulje i sitno narendanu koricu limuna, pa umutiti. Na kraju dodati mešavinu brašna i praška za pecivo. Sjediniti sa najmanjom brzinom na mikseru.

Pola količine testa sipati ravnomerno u pleh, poravanati i preko rasporediti pola količine dobro oceđenih višanja. Staviti u rernu da se peče samo koliko da se uhvati korica. Izvaditi pleh, sipati preko ostatak testa i rasporediti ostatak višanja. Vratiti da se kolač ispeče do kraja (probati čačkalicom da li je kolač pečen).

foto: Printscreen/youtube/jelajelena1

Pečeni kolač ohladiti i iseći na kocke. Možete ga posuti šećerom u prahu (ja to ne radim, jer mi sinovi ne vole dodati šećer preko kolača).

Predivan starinski kolač koji su nam pravile naše majke i bake...

Spremljeno po Bakinom receptu.

(Espreso/Recepti.com)