OBRATITE PAŽNJU
DOKTOR PERIŠIĆ OTKRIO ISTINU O SODI BIKARBONI: Ovo niko nije rekao do sad, PRESTAĆETE DA JE PIJETE
Raičevića se složio i rekao da treba paziti na stomak i unositi dosta vlakana koja ga prirodno jačaju i štite od iritacija
Nutricionista Milka Raičević i gastroenterolog prof. Dr Vojislav Perišić je pre nekoliko meseci u Jutarnjem programu govorio o zdravom povrću i namirnicama koje treba izbegavati.
Dr Voja je upozorio i na sodu bikarbonu koju ljudi sami piju.
"To je stari trik, pojedeš nešto i ne voliš, pa uzmeš tabletu antacida. Ako ti je bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čoveče?! Neutrališe kiselinu za pola. sat, i gotovo, ne moraju se uzimati lekovi koji imaju produženo dejstvo, soda bikarbona je princip – drži vodu dok majstori odu“, rekao je dr Voja, piše Mondo.rs.
Raičevića se složio i rekao da treba paziti na stomak i unositi dosta vlakana koja ga prirodno jačaju i štite od iritacija.
"Vlakna štite naš stomak, a pečurke bih izbacila. Teško ih je prevariti, a retko ko ih toleriše. Kao i luk. Sve zavisi kako se priprema", rekla je ona i dala savete za pripremu luka.
"Stavite isečen luk u vodu, sačekajte da se sumporni miris rasprši, pa tek onda dodajte u jelo i neće vam smetati. Toliko vam je vrsta luka, pa sremuš to nikome ne smeta.. .U kombinaciji sa sirom ili kajmakom neutralisaće problem.Ceo svet prvo jede salatu pa jela,a nažalost ne koristimo dovoljno ove namirnice koje imamo tokom cele godine.Sirovi kupus je najjeftiniji i veoma zdrava hrana, baš kao i šargarepa. Treba je jesti svežu, a ne bacati u supu, kada ako je kuvana, organizam može da koristi manje zdravih sastojaka iz nje“, rekla je ona.
"Luk je hranljiv, ima kvercetina, to je božja hrana. Moja pokojna majka ga je prepolovila, da se pocrne na šporetu, pa ga stavila u čorbu, znala je kako je zdrav", dr Perišić. pristao.
(Espreso)