Gurabije, Foto: Printscreen/Youtube/Mimina Kuhinja
neverovatno ukusne
RECEPT ZA SIROTINJSKI KOLAČ KOJI SU NAŠI STARI OBOŽAVALI: Starinske GURABIJE se TOPE U USTIMA, probajte ih
Poseban ukus imaju uz čaj
Objavljeno: 07.03.2023. 23:21h
Andjela Milojkovic
Gurabije su slatkiš koji su naše majke i bake nekada često spremale, a uprkos tome što ovaj kolač može danima da stoji, uvek bude razgrabljen i pojeden u rekordnom roku. Poseban ukus ima kada se služi uz čaj.
Sastojci:
250 g masti
250 g šećera
3 jajeta
500 g brašna
strugana kora limuna, po želji
malo mlevenih oraha
Priprema:
Penasto umutite mast sa šećerom, pa postepeno dodajte 2 cela jaja, a od trećeg samo žumance. Belance ostavite u frižideru za kasnije. Zatim smesi dodajte brašno.
Testo ostavite da se stegne na hladnom pola sata, a nakon toga ga razvijte oklagijom na 5 mm. Vadite modlom keksiće, stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite belancem i pospite orasima.
Pecite 20 minuta na 160 stepeni.
(Espreso/Stil)