Gurabije, Foto: Printscreen/Youtube/Mimina Kuhinja

neverovatno ukusne

RECEPT ZA SIROTINJSKI KOLAČ KOJI SU NAŠI STARI OBOŽAVALI: Starinske GURABIJE se TOPE U USTIMA, probajte ih

Poseban ukus imaju uz čaj

Objavljeno: 07.03.2023. 23:21h

Gurabije su slatkiš koji su naše majke i bake nekada često spremale, a uprkos tome što ovaj kolač može danima da stoji, uvek bude razgrabljen i pojeden u rekordnom roku. Poseban ukus ima kada se služi uz čaj.

Sastojci:

250 g masti

250 g šećera

foto: Printscreen/Zoutube/Recepti-Tom Filos

3 jajeta

500 g brašna

strugana kora limuna, po želji

malo mlevenih oraha

Priprema:

Penasto umutite mast sa šećerom, pa postepeno dodajte 2 cela jaja, a od trećeg samo žumance. Belance ostavite u frižideru za kasnije. Zatim smesi dodajte brašno.

foto: Printscreen/Youtube/Mimina Kuhinja

Testo ostavite da se stegne na hladnom pola sata, a nakon toga ga razvijte oklagijom na 5 mm. Vadite modlom keksiće, stavite na pleh obložen papirom za pečenje, premažite belancem i pospite orasima.

Pecite 20 minuta na 160 stepeni.

(Espreso/Stil)