NJAMIII
CAKU ZA KIFLICE MORATE DA ZNATE: Stavite 1 KAŠIKU ovog SASTOJKA u NJIH i BIĆE HRSKAVE
Recept koji će vas oduševiti, kao i ukućane
Spremite kiflice koje će biti hrskave, a i mekane u isto vreme.
Recept koji će vas oduševiti, kao i ukućane.
Jaje - 1 komad
kačkavalj - 100 g, narendan
kiselo mleko - 4 kašike sa vrhom
soda - vrh kašike
sirće - 1 kašika
ulje - 4 kašike
kvasac - 1 kesica, suvi (7 g)
šećer - 1/2 kašike
brašno - oko 600 g
kačkavalj - 80 g za nadev
Promešajte jaje i kiselo mleko sa sodom i sirćetom, uljem, narendanim kačkavaljem, kvascem i šećerom.
Sve namirnice promešajte, dodajte brašno i umesite meko, elastično testo. Brašno stavljajte malo po malo, jer su brašna različita i biće vam potrebna različita količina. Ako preterate sa brašnom, testo će biti tvrdo, a nakon toga i kiflice.
Kada ste umesili testo, ostavite ga na sobnoj temperaturi da naraste. Gotovo je kada poveća zapreminu 3 puta. Uzmite naraslo testo i na nauljenoj radnoj površini ga razvucite u krug.
Nasecite ga na komade, slično pici. Na kraj svakog komada stavite mali komad kačkavalja za nadev.
Umotajte rolat, tako što počnete od šire strane, gde je kačkavalj. Poređajte kiflice u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje.
Ostavite kiflice da narastu još jednom. Kada se naduju, pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta ili do prijatne boje.
Kiflice su neverovatno hrskave spolja, meke iznutra i sa laganim ukusom starih peciva iz prošlih vremena.
(Espreso/Bonaepti.rs)