GENIJALNO
NAŠE BAKE ZAPRŠKU ZA POSNU SARMU SPREMAJU SAMO NA 1 NAČIN: Kada vidite KAKAV JE PRELIV samo tako ćete PRAVITI
Ukusnija je od bilo kog drugog recepta
Naše bake imaju svoj recept za posnu sarmu.
Ukusnija je od bilo kog drugog recepta.
Bake imaju svoju metodu za spremanje zaprške.
Kako gurmani tvrde, posna sarma kojoj se dodaju orasi, ako se dobro napravi i polako krčka može da bude ukusnija i lepša od one sa mesom, kojoj malo ko može da odoli.
A ako još hoćete da bude svečarska ili slavska, pa da lepo zamiriše stavite i parče, dva dimljene ribe .
Sastojci:
veća glavica kiselog kupusa
3 glavice crnog luka
struk praziluka
200 gr pirinča
crvena mlevena paprika
biber, so
šolja mlevenih oraha
1 kašika brašna
2 dl ulja
Priprema:
Odvojite listove na glavici kupusa i očistite žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan, operite ga u hladnoj vodi.
Crni luk i praziluk očistite i sitno isecite. Šargarepu očistite, narendajte i zajedno sa lukom propržite na polovini predviđene količine ulja.
Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržitie. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre.
Kad se fil prohladi dodajte mlevene orahe i izmešajte.
Na svaki list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarme.
Na dno šerpe sa debljim dnom sipajte malo ulja, stavitie sitno iseckan kupus, pa odozgo poređajte sarme.
Između sarmi ubacite tri lista lovora.
Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša.
Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode.
U tiganju zagrejte ostatak ulja, dodajte brašno, propržite ga da blago porumeni, pa dodajte crvenu mlevenu papriku.
Prelijte sarme zaprškom i kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri.
Zagrejte rerenu na 200 stepeni, pa ubacite sarmu i zapecite je još 30 minuta.
Poslužite je toplu.
Prijatno!