savet
UMESTO KISELE VODE SIPAJTE 1 SASTOJAK U PALAČINKE: Samo na TAJ NAČIN će biti VAZDUŠASTE
Biće vazušaste samo ako dodate jednu stvar u njih
Spremite testo za palačinke koje će se topiti u ustima.
Caku za pravljenje svi moraju da znaju.
Biće vazušaste samo ako dodate jednu stvar u njih.
Koliko se brzo prave toliko brzo i nestaju, međutim ponekad se ipak desi da ostane po koji komad koji biste voleli da pojedete kasnije ili, recimo, ponesete na posao. I tu se javlja glavni "problem" - kada se palačinke ohlade postaju žilave i bezukusne.
Zato vam Telegraf donosi nekoliko trikova pomoću kojih će biti vazdušaste, mekane i ukusne, jednako kao kada se ih tek ispekli. Glavna tajna je u sodi bikarboni - samo mala količina će doprineti da i dan posle uživate u omiljenoj poslastici.
Još jedan trik pomoću kog će palačinke i sutradan biti meke i sveže odnosi se na posudu u kojoj ćete ih čuvati.
Sastojci:
1 jaje
200 ml mleka
250 ml vode
200 gr brašna
prstohvat soli
1/4 kašičice sode bikarbone
2 kašike ulja
ulje za premazivanje tiganja
Priprema:
Sve tečne sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smesu dobro umutite tako da nema grudvica. Dodajte na kraju ulje, pa ponovo sve izmešajte.
Tiganj za palačinke zagrejte na maksimalnoj temepraturi, a onda je smanjite malo (7 od 9 podeoka). Pecite palačinke, ređajte ih jednu na drugu, a sud na kome su gotove palačinke poklopite. Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.
Palačinke filujte slatkim ili slanim nadevom po želji.
(Espreso/Stil)