topi se u ustima
OVA TORTA JE JEDNA OD OMILJENIH U SRBIJI I TO SA RAZLOGOM: Recept JE INSPIRISAN našom PRINCEZOM JELISAVETOM
Poslastica inspirisana princezom Jelisavetom Karađorđević
Starinske torte su nekada bile obavezne na svim veseljima i proslavama. Jedna od omiljenih bila je torta Jelisaveta koja je inspirisana našom princezom Jelisavetom Karađorđević.
Sastojci:
Za korice:
7 jaja 250 g šećera 140 g gustina sok i kora od 1 limuna
Za krem:
6 žumanaca 6 kašika šećera pola štapa vanile ili dve kašičice esencije vanile 300 ml slatke pavlake 1 kašika oštrog brašna
Za ukrašavanje:
200 ml slatke pavlake 2 kašike šećera 2 žumanca, 200g listića ili mlevenih badema, oraha ili lešnika 100 g bele čokolade 30 g crne čokolade
Priprema:
Umutiti čvrst šam od 7 belanaca i 250 g šećera. Tome dodati 7 žumanaca i izmešati. Lagano u prethodnu masu dodavati i mešati 140g gustina, vodeći računa da masa ostane vazdušasta. Na kraju dodati sok i koru od jednog limuna. Masu peći u 4 tanke korice u plehovima za Doboš tortu ili na obrnutoj strani pleha dimenzija 30cm x 24cm oko 12 minuta na 180 stepeni.
Ugrejati slatku pavlaku sa pola šipke vanile na ringli skoro do ključanja. Za to vreme umutiti penasto 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i 1 kašikom oštrog brašna. Vrelu slatku pavlaku procediti u tu masu, promešati i nastaviti kuvanje na pari još oko 15 minuta, sve dok krem ne počne da se zgušnjava. Ukoliko se koristi esencija vanile umesto šipke, dodati je u krem nakon kuvanja.
Prohlađenim kremom filovati korice u tankom sloju,sačuvati malo krema za preko torte i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi da korice upiju krem i omekšaju. Odozgo možete staviti šerpu s vodom ili drugi teži predmet, da poravnate tortu.
Na kraju tortu premazati preostalim kremom i posuti je listićima badema ili mlevenim bademima, lešnicima ili orasima.
(Espreso/Informer)