preukusne
ORIGINALNI RECEPT ZA BOSANSKE HURMAŠICE, BOLJI NEĆETE NAĆI: Ovako to spremaju VRSNE DOMAĆICE
Nije ih teško spremiti po ovom receptu.
Hurmašice, urmašice ili ormašice... Kako ih vi zovete?
Koji god nazib im udenuli ovaj kolač je sigurno jedan od najvećih bosanskih specijaliteta. Ko god ih je probao nije se pokajao.
Evo jednoj jednostavnog recepta.
Sastojci:
2 jaja
2 šolje šećera
2 šolje ulja
brašna po potrebi...
Agda:
9 šolja šećera
11 šolja vode
1 limun
Priprema:
1- Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od testa oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz najsitnije rupice. Slagati urmašice u suvu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.
2. Za to vreme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i proješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna.
(Espreso/Kuharica.Avaz.ba)