RECEPT
OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZA PRAVLJENJE CRNOGORSKIH PRIGANICA: Zbog 1 tajnog sastojka neće biti MASNE (VIDEO)
Pecivo od kog će vam mirisati cela kuća
U Crnoj Gori doručak je nezamisliv bez priganica, ukusnog vazdušastog testa koje se odlično kombinuje sa kajmakom, sirom i pršutom. Takođe, izvanredne su i u slatkoj varijanti - posute šećerom u prahu, sa džemom, medom ili kremom.
Iako se priganice služe i u restoranima duž Crnogorskog primorja, konobari gotovo nikada neće otkriti način na koji kuvari pripremaju ovo testo po originalnoj crnogorskoj recepturi.
Mnoge domaćice će reći da su priganice isto što i nama dobro znani uštipci, ali razlika u pravljenju testa ipak postoji.
U nastavku je originalni recept za crnogorske priganice, koje su spolja hrskave a iznutra vazdušaste i uz to bez viška masnoće zahvaljujući jednom sastojku koji sprečava da testo upije ulje tokom prženja.
Sastojci:
400 gr brašna
300 ml vode
paketić svežeg kvasca
1 kafena kašičica soli
1 kafena kašičica šećera
1 supena kašika lozovače ili šljivovice
Priprema:
Zagrejte vodu tek toliko da bude mlaka, pa izmrvite kvasac i dodajte šećer. Posle pet minuta dodajte kašiku rakije, a onda i brašno i so.
Testo bi trebalo da bude ređe teksture – gušće nego za palačinke, a ređe nego za kiflice.
Prekrijte posudu sa testom prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata.
Pre prženja obavezno još nekoliko puta energično prođite varjačom po testu.
U dublju šerpu sipajte ulje, pa kad se zagreje u njega spuštajte komadiće testa koje ste izvadili kašikom.
Pre nego što ćete odvaditi testo za svaki priganicu kašiku spustite u hladnu vodu. Ako vam testo nije okruglo, popravite ga prstima, pa ga spuštajte u vruće ulje.
Kad priganice porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite dok su tople.
U zavisnosti od toga da li više volite sladak ili slan obrok, priganice možete da pospete prah šećerom i da ih poslužite sa džemom, medom ili kremom, odnosno da im dodate kajmak, sir, pršutu, slaninicu, kiselo mleko, jogurt...
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)