Priganice, Foto: Printscreen/Youtube/Cone TV

RECEPT

OVO JE NAJBOLJI NAČIN ZA PRAVLJENJE CRNOGORSKIH PRIGANICA: Zbog 1 tajnog sastojka neće biti MASNE (VIDEO)

Pecivo od kog će vam mirisati cela kuća

Objavljeno: 06.03.2023. 07:24h

U Crnoj Gori doručak je nezamisliv bez priganica, ukusnog vazdušastog testa koje se odlično kombinuje sa kajmakom, sirom i pršutom. Takođe, izvanredne su i u slatkoj varijanti - posute šećerom u prahu, sa džemom, medom ili kremom.

Iako se priganice služe i u restoranima duž Crnogorskog primorja, konobari gotovo nikada neće otkriti način na koji kuvari pripremaju ovo testo po originalnoj crnogorskoj recepturi.

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Mnoge domaćice će reći da su priganice isto što i nama dobro znani uštipci, ali razlika u pravljenju testa ipak postoji.

U nastavku je originalni recept za crnogorske priganice, koje su spolja hrskave a iznutra vazdušaste i uz to bez viška masnoće zahvaljujući jednom sastojku koji sprečava da testo upije ulje tokom prženja.

Sastojci:

400 gr brašna

300 ml vode

paketić svežeg kvasca

1 kafena kašičica soli

1 kafena kašičica šećera

1 supena kašika lozovače ili šljivovice

Priprema:

Zagrejte vodu tek toliko da bude mlaka, pa izmrvite kvasac i dodajte šećer. Posle pet minuta dodajte kašiku rakije, a onda i brašno i so.

Testo bi trebalo da bude ređe teksture – gušće nego za palačinke, a ređe nego za kiflice.

foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Prekrijte posudu sa testom prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom oko pola sata.

Pre prženja obavezno još nekoliko puta energično prođite varjačom po testu.

U dublju šerpu sipajte ulje, pa kad se zagreje u njega spuštajte komadiće testa koje ste izvadili kašikom.

Pre nego što ćete odvaditi testo za svaki priganicu kašiku spustite u hladnu vodu. Ako vam testo nije okruglo, popravite ga prstima, pa ga spuštajte u vruće ulje.

Kad priganice porumene, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće i služite dok su tople.

U zavisnosti od toga da li više volite sladak ili slan obrok, priganice možete da pospete prah šećerom i da ih poslužite sa džemom, medom ili kremom, odnosno da im dodate kajmak, sir, pršutu, slaninicu, kiselo mleko, jogurt...

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)