Bakin kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

recept

BAKIN KOLAČ PO TRADICIONALNOM RECEPTU: Uz ovu poslasticu najbolje idu TRI SASTOJKA koja SVAKA DOMAĆICA ima u KUĆI

Recept koji su naše bake koristile

Objavljeno: 05.03.2023. 22:38h

Galete ili bakini kolači često se spremaju u srpskoj kuhinji kao poslastice. Možete ih jesti uz sirup, mleko ili same, galete naprosto uvek prijaju.

Recept za galete jeste starisnki, od naših baka, zato i ne čudi zašto se ovaj kolač naziva i bakinim.

Bakin kolačfoto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Sastojci: 4 jaja, 600 g brašna, 1 čaša mleka, 1 čaša ulja, 2 čaše šećera, 1 prašak za pecivo.

Koristi se standardna čaša od jogurta (180 ml).

Bakin kolačfoto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Priprema: U vangli pomešati brašno, prašak za pecivo i šećer, pa dodati jaja, mleko i ulje. Sjediniti u jednoličnu smesu, pa peći u pekaču za galete nekoliko minuta.

Za standardni pekač dovoljna je jedna puna kašika testa. Vodite računa da ne stavljate previše, kako vam testo ne bi curilo, a same galete ostale polužive iznutra, a crne spolja. Nemojte stavljati ni premalo, jer nećete dobiti taj prepoznatljivi oblik srca.

Najlepše su kada se jedu "same" uz mleko, ali i potpuno neodoljive kada ih poslužite uz džem ili spajate po dve čokoladnim kremom.

(Espreso/ Stil)