IDE UZ SVE
1 TAJNI SASTOJAK SIPAJTE U POSNI BEŠAMEL SOS: Dobićete najbolji umak čim TO URADITE
Onaj ko trenutno posto to ne jede, ali može da napravi posni bešamel sos koji će se topiti u ustima uz neku posnu testeninu
Lazanje nikako ne možemo da zamislimo bez bešamel sosa.
Onaj ko trenutno posto to ne jede, ali može da napravi posni bešamel sos koji će se topiti u ustima uz neku posnu testeninu.
Ne zna se da li je bešamel sos nastao u Italiji ili Francukoj, jer postoje verovanja da se tokom renesanse u Toskani služio beli sos, koji su nazivali i "lepljivi", zbog svoje guste teksture. U francuskim kuvarima se pojavio 1533. godine kada su ga prvi put napravili lični kuvari Katarine de Mediči, supruge Henrija II.
Odakle god da je poreklo ovog čuvenog umaka niko ne može da mu ospori ukus, a odlično se slaže uz mnoga jela, od testenine do mesa.
Kako bi sos imao manje grudvica obavezno u smesu od brašna i margarina dodajte toplo mleko.
Sastojci:
800 ml posnog mleka (sojino, bademovo, pirinčano)
70 g margarina
2 kašike brašna
1 kašičica soli
1/3 kašičice bibera
1/3 kašičice muskatnog oraščića
Priprema: Sipajte mleko u posudu, pa kuvajte i pre nego što krene da vri stavite sa strane. U drugoj šerpi istopite margarin, pa dodajte brašno i pržite 2 minuta, sve vreme mešajte. Zatim sipajte toplo mleko i začine, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
(Espreso/Stvar ukusa)