korisno
TRIK ZA MLEVENO MESO SVAKA DOMAĆICA MORA NAPAMET DA ZNA: Ubacite 1 SASTOJAK pre DINSTANJA i neće BITI SUVO
Jedan sastojak ubacite u njega i ispašće ukusno
Osim što domaćice često koriste junetinu, svinjetinu i mleveno meso se redovno nađe na stolu.
Da vam ne bi bilo suvo ne smete da pravite jednu grešku tokom dinstanja.
Jedan sastojak ubacite u njega i ispašće ukusno.
Prženje mlevenog mesa za musaku ili sarmu može da se baš oduži, jer se obično otpusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina ili svinjetina postaju gumaste.
Da bi ovo izbegle, iskusne domaćice pribegavaju malo poznatom triku, a to je korišćenje sode bikarbone.
Potrebno je da na oko pola kilograma mesa pospete trećinu kašičice sode bikarbone i lagano izmešate mešavinu pa ostavite da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso upržite u tiganju na srednjoj temperaturi.
Mešajte povremeno i već za kratko vreme videćete da se meso uprži bez suvišne tečnosti. Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrednost mesa i time sprečava prejako vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobija lepu braonkastu boju.
Isto možete primeniti i na meso seckano na komadiće, kao za gulaš, na primer. Računajte da na seckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko 1 kašičice na pola kilograma. Nije loše ni da se soda prvo pomeša sa par kašičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.
Sačekajte petnaest minuta i onda spemajte meso po receptu. Ne produžavajte ovo vreme, jer duže delovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekat.
(Espreso/Krstarica)