Testo, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

savet

DA BI VAM LUDO TESTO ISPALO KAKO TREBA MORATE DA STAVITE 1 SASTOJAK U NJEGA: Caka posle koje NEĆETE GREŠITI

Zapisaćete je čim pročitate ovaj recept

Objavljeno: 03.03.2023. 19:24h

Ludo testo se danas koristi za pripremu raznih pita, peciva, hleba...

Postoji jedna caka kako da vam ispadne kako treba.

Zapisaćete je čim pročitate ovaj recept.

Jedna domaćica je otkrila kako se sprema.

foto: Profimedia

Sastojci:

500 ml mleka

40 gr svežeg kvasca

1 kašika šećera

2 kašike soli ako pravite slano

foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

ili 5 kašika šećera ako pravite slatko testo

1 prašak za pecivo

2 čaše jogurta od po 180 ml

100 ml ulja

2 jaja

foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

1400 gr brašna

Priprema:

Zagrejte 300 ml mleka pa izmrvite kvasac i dodajte šećer pa ostavite da odradi.

1 kg brašna stavite u veliku posudu, pa dodajte so ili šećer, zavisno jel pravite slatko ili slano testo, i izmešajte.

Dok čekate da nakisne kvasac dodajte u brašno jogust, ostatak mleka, jaja, prašak za pecivo i ulje.

Kada je kvasac nakisao istresite i nejga p akašikom mešajte koliko je moguće i onda rukom uz dodatak preostalog brašna umesite testo.

foto: Bakina kuhinja

Uzmite jednu veliku kesu, važno je da nema ni jednu rupicu, da se ne deci da testo tuda curi kada bude raslo.

Umešeno testo nauljite, tu vam treba jos malo ulja, nekoliko kašika, možda 3, ja sam otprilike, ali ga dobro nauljila i stavila u kesu koju sam zavezala pa stavila u frižider.

Testo mi je stajalo u frižideru 2 dana, posto sam ga spremila ranije jer mi je bilo potrebno za rodjendan pa da taj dan još i ne mesim nego samo izvadim i iskoristim odmah.

Od pola mere sam pravila kiflice a u pola mere sam rendala margarin i premazivala sirom pa pravila pogačice.

Pekla sam na 200 stepeni sa ventilatorom.

(Espreso/Domaćirecepti.net)