recept
TAJNA TRADICIONALNE SRPSKE SARME JE U 1 NAMIRNICI: Bez dodavanja 1 SASTOJKA ne može da se ZAMISLI
Ispratite naš recept i pripremite najukusniju sarmu do sada
Ljubitelji ovog jela kažu da sarmu mogu da jedu deset dana zaredom. Sarma je nakon što se skuva, sve ukusnija kako dani prolaze, ali i svaki put kada se podgreje.
Nije ni čudo što je sarma postala gotovo obavezno jelo kad god je u Srbiji tradicionalna proslava i nešto što ne smete propustiti. Ispratite naš recept i pripremite najukusniju sarmu do sada. Tajna tradicionalne sarme jeste u dodavanju suvog mesa.
Vreme pripreme sastojaka: 30 min.
Vreme kuvanja: 240 min.
Težina pripreme: Srednje
Sastojci:
300g Suvo meso po izboru (Slanina, Rebarca, Kobasica ),
800g Mešanog mlevenog mesa - Svinjsko/Juneće
150g Pirinča
12 Listova kiselog kupusa
600ml Pelata ili soka od paradajza
2 Glavice crnog luka
15g Aleve paprike
5g So/Biber
75g Brašna
Ulje po potrebi
Recept za 4 osobe:
Korak 1: Priprema aparature: – Lonac ili šerpa – Varjača – Nož za pripremu sastojaka – Dublji tiganj ili šerpa (za zapršku)
Priprema:
Korak 2: Iseći crni luk na sitne kockice.
Korak 3: Iseći listove kupusa i ukloniti zadebljanja.
Priprema Mesnog Nadeva za Sarmu
Korak 4: Izdinstati crni luk
Korak 5: Dodati mleveno meso u prodinstan luk, i sa varjačom odvajati meso, kako ne bi ostalo većih komada mlevenog mesa.
Korak 6: Dinstati meso par minuta, zatim dodati pelat (ukoliko u pelatu ima komada paradajza iseći ih na sitne komade pre dodavanja) ili sok od paradajza.
Korak 7: Dodati so, biber i alevu papriku.
Korak 8: Zatim dodati vode i mešati kako bi se sve sjedinilo.
Korak 9: Ukuvati i sjediniti sve sastojke otprilike 10-ak minuta.
Korak 10: Zatim dodati pirinač i ostaviti da se kuva još nekih 10-ak minuta (Pazite da ne prekuvate pirinač, on se završava dok se budu kuvale paprike).
Umotavanje i kuvanje Sarmi
Korak 11: Raširiti list kupusa i dodati pripremljeno punjenje za sarme.Korak 12: Umotati sarme.
Korak 13: Ovaj proces ponoviti dok se ne potroše listovi kupusa i punjenje za sarmu.
Korak 14: Poređati sarme u lonac/šerpu.
Korak 15: Dodati suvo meso koje imate (Slaninu, Rebarca ili Kobasicu).
Korak 16: Meso složiti ispod sarme, sa strane, a najviše od gore.
Korak 17: Od gore dodati list ili dva kupusa kao poklopac.
Korak 18: Dodati vode, tako da količina tečnosti bude malo preko polovine lonca.
Korak 19: Tanjirom poklopiti sarme i tako ih kuvati na slaboj vatri (Takodje možete poklopiti i lonacem, ali ne skroz, ostaviti bar malo otvoreno).
Korak 20: Posle nekog vremena obilaziti lonac, paziti da voda ne ispari i sarme ne zagore. U slučaju da voda prebrzo ispari, dodati još vruće vode.
Korak 21: Nakon 4 sata kuvanja na slaboj vatri, dodati zapršku i kuvati još 10-20 minuta.
Priprema Zaprške
Korak 22: Ugrejati ulje u tiganju ili šerpici i dodati brašno i alevu papriku.
Korak 23: Mešati dok se ne razbiju grudvice i dok masa ne bude osrednje gustine.
Korak 24: Ovde se ne može reći tačna količina brašna i ulja (Ukoliko je masa retka dodate brašna, a ukoliko je gusta dodate ulja).
Korak 25: Kada zaprška provri (pazite da ne zagori), tako vruću zapršku dodajte u šerpu sa paprikama.
Korak 26: Nakon toga sve zajedno kuvajte još 10tak minuta.
Korak 27: Prilikom serviranja jela, preko sarmi pospite sos od kuvanja.
Prijatno!
(Espreso/Receptipreun.rs)