Đumbir, Foto: Profimedia

paŽnja

KAD PROČITATE OVO. JEŠĆETE ĐUMBIR SVAKI DAN: Da l' je moguće da OVO RADI našem ZDRAVLJU?

Đumbir se može koristiti svež, sušen, u prahu ili kao ulje ili sok. To je vrlo čest sastojak u receptima. Ponekad se dodaje prerađenoj hrani i kozmetici

Objavljeno: 03.03.2023. 10:06h

Đumbir je jedan od najzdravijih (i najukusnijih) začina na planeti. Pripada porodici Zingiberaceae i blisko je povezan sa kurkumom, kardamomom i galangom.

Rizom (podzemni deo stabljike) je deo koji se obično koristi kao začin. Često se naziva koren đumbira ili, jednostavno, đumbir.

Đumbir se može koristiti svež, sušen, u prahu ili kao ulje ili sok. To je vrlo čest sastojak u receptima. Ponekad se dodaje prerađenoj hrani i kozmetici.

Evo 11 zdravstvenih prednosti đumbira koje su podržane naučnim istraživanjima.

foto: Profimedia

1. Sadrži gingerol, koji ima moćna lekovita svojstva

2. Može da leči mnoge oblike mučnine, posebno jutarnju mučninu

3. Može pomoći u gubitku težine

4. Može pomići kod osteoartritisa

5. Može drastično smanjiti šećer u krvi

6.Može poboljšati varenje

7. Može smanjiti menstrualnu bol

8. Može poomći u smanjenju nivoa holesterola

9. Može pomoći u borbi protiv infekcija

(Espreso/healthline)