UKUSNA
TRADICIONALNA PITA KOJU SAMO MAKEDONCI PRAVE: Mekana je kao DUŠA, a evo šta vam je potrebno ZA NJU
Evo kako da napravite pecivo od domaćih kora punjeno spanaćem i sirom
Makedonska tradicionalna pita oduševiće i one najprobirljivije.
Sastojci:
Za testo:
750 g brašna
500 do 550 ml tople vode
1 kašičica soli
¼ kašičice suvog kvasca
½ kašičice šećera
50 ml ulja
Još:
200 g putera ili masti
gustin
Za fil:
500 g blanširanog i oceđenog spanaća
250 g sira (može pola rikota pola feta ili po želji)
1 jaje
5 struka mladog luka
2 pune kašike brašna
po ukusu so
Priprema:
Pomešajte prosejano brašno i so. U drugu posudu sipajte malo tople vode, dodajte suvi kvasac, 2 kašike brašna i ½ kašičice šećera, sve promešajte i ostavite sa strane da se kvasac podigne.
U brašnu napravite udubljenje, dodajte ulje, nadošao kvasac i postepeno dodajte toplu vodu dok ne umesite testo. Treba da dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite da se odmori 20 minuta.
Testo podelite na 15 jednakih loptica. Za gornju koru vam je potrebno 8 loptica, a preostalih 7 ostavite sa strane i pokrijte ih sa providnom folijom.
U manju posudu stavite 3-4 pune kašike gustina i svaku lopticu stavite u gustin da se obavije oko testa. Rastanjite testo u obliku kruga, premažite istopljenim puterom ili mašću i ređajte jedno na drugo. Poslednji krug nemote premazivati. Zavijte u providnu foliju i ostavite u frižideru dok pripremate gornju koru.
I preostalih sedam loptica uvaljajte u gustin, pa rastanjite u obliku kruga i premažite puterom. Takođe poslednju nemojte premazivati, pokrijte folijom i ostavite u frižider.
Spanać operite i dinstajte, bez dodavanja ikakve masnoće, dok ne omekša. Dobro ga ocedite, isecite na sitnije parčiće i stavite u posudu, dodajte jedno jaje, iseckani mladi luk, brašno, izmrvljeni sir, koji ste prethodno izmrvili, posolite po ukusu i sve to dobro sjedinite.
Izvadite testo (8 komada) i rastanjite ga u jednu koru na dimenziju malo veću od pleha. Stavite u pleh, pa sipajte fil svuda.
Drugo testo (7 komada) rastanjite da bude iste veličine kao prva, ali je stavite samo da pokrije fil, a ostatak u sredini naborajte. Krajeve koji vise preko pleha zarolajte oko pite (kao na slici). Pitu prelijte sa mešavinom ulja i putera ili samo sa uljem.
(Espreso/Stvar ukusa)