PREDLOG
CAKU ZA POSNE MEKIKE OBAVEZNO ZAPIŠITE: Čim dodate 1 SASTOJAK u NJIH biće MEKANE i VAZDUŠASTE
Kako je krenuo Vaskršnji post možete se poslužiti posnim receptom
Mekike smo svi jeli u detinjstvu, a najlepše su kada nam ih naprave naše bake.
Kako je krenuo Vaskršnji post možete se poslužiti posnim receptom.
Sipajte u njih jedan sastojak i biće mekane kao duša.
Sastojci
Potrebno je:
300-350 g brašna
75 ml tople vode
125 ml kisele vode
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice soli
15 g svežeg kvasca
po potrebi ulja - za prženje
Priprema
Izmrvljen kvasac, šećer i mlaku vodu pomešati i ostaviti da kvasac nadođe. Dodati brašno, kiselu vodu, so i mesite dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Prekrijte krpom i ostavite oko pola sata na toplom da naraste, premesite, opet ostavite pola sata, pa ponovo premesite.
Testo treba da raste sat ipo vremena, a premesićete ga ukupno tri puta. Zatim na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo. Secite ga na rombove, trouglove, kvadrate (ili željene oblike), spuštajte u dobro zagrejano ulje i pržite prvo sa jedne, a onda i sa druge strane, dok ne porumene.
Mekike vadite rešetkastom kašikom i stavljajte na papirni ubrus da upiju višak masnoće. Mogu se služiti i sa slanim i sa slatkim.
(Espreso/Recepti.com)