Slanina, Foto: Profimedia

obratite pažnju

SRBI VOLE I BARENU I DIMLJENU SLANINU, ALI RETKO KO ZNA KOJA JE ZDRAVIJA: Lekari OTKRILI da je ključ u 1 SASTOJKU

Slanina može da pomogne da prevaziđemo želju za hranom, jer sadrži masti koje utiču na osećaj sitosti

Objavljeno: 02.03.2023. 11:10h

Nije čudo da je slanina pozicionirana visoko na listi omiljenih namirnica velikog broja ljudi. Za nju, kao za malo koju, sasvim sigurno važi i ona čuvena dilema – da li je baš sve što je ukusno i nezdravo?

Oko toga da li je slanina nezdrava ili naprotiv, veoma korisna za naš organizam, „koplja lome“ i stručnjaci za ishranu, lekari, ali i konzumenti. Neosporno je, međutim, da se neki sastojci koji su važni za procese u našem organizmu, nalaze samo u mesu.

foto: Printscreen/RTS

Naučnici i lekari kažu da je optimalno da pojedete 20-30 grama slanine dnevno, ne više. Tako ćete podići energiju, opskrbiti telo vitaminima i drugim korisnim hranljivim materijama.

Šta sadrži slanina:

vitamine rastvorljive u mastima, uključujući A, D, E

esencijalne aminokiseline - linolensku, stearinsku, palmitinsku i druge

nezasićene i zasićene masne kiseline

minerale u tragovima (cink, natrijum, kalcijum i selen)

Koja je bolja za organizam, dimljena ili barena?

foto: Profimedia

Nedavno su naučnici otkrili da dimljena slanina zadržava sve korisne supstance svinjskog mesa. Odnosno, čak i nakon toplotne obrade, nutrijenti se uopšte ne gube. Takođe, nakon dimljenja se ne menja ni količina kalorija - 700-740 kcal na 100 g.

S druge strane, u barenoj takođe nema nekih većih izmena u sastavu nakon termiške obrade. Razlika je što je ova slanina obično masnija, jer se takvo meso bira za ovu vrstu obrade. U tom smislu, barena može biti štetnija, kažu lekari i napominju da zapravo najveći problem, a koji važi za sve prerađevine, jesu nitrati, odnosno pojačivači ukusa koji se dodaju namirnicama.

(Espreso/Mondo)