divno
ŽENA SERGEJA ĆETKOVIĆA OVAKO PRAVI KROFNE: Ne idu ni mleko ni jaja, pravo REMEK-JELO, idealno za POST (RECEPT)
Pržite na srednjoj do jakoj vatri, tako što ćete gornji deo krofne okrenuti da bude u ulju
Vaskršnji post je počeo pre nekoliko dana, a tu smo da vam predstavimo jedan pravi specijalitet.
Sigurno nećete zažaliti!
Kristina Ćetković, supruga pop zvezde Sergeja Ćetkovića preporučuje vam jedno „krofnasto“ remek-jelo!
Sastojci:
‒ 1 kg brašna
‒ 400 ml mlake vode
‒ 220 ml kisele vode
‒ 120 ml ulja
‒ 30 g suvog kvasca
‒ 7 g soli (1 kašičica)
‒ 40 g šećera (2 kašike)
‒ 2 kašike ekstrakta vanile
‒ narendana kora jednog limuna
‒ 1 l ulja za prženje krofni
‒ šećer u prahu za posipanje
U posudu za mešenje uspite brašno, mlaku vodu, kvasac, so, šećer, ekstrakt vanile, ulje, kiselu vodu i narendanu koru limuna. Mutite mikserom, najjačom brzinom, 5-6 minuta. Pokrijte posudu kuhinjskom krpom i odložite je na toplo mesto na 30 do 40 minuta da testo nadođe.
Kada je nadošlo, izručite ga na brašnom posutu radnu površinu i kratko premesite.
Razvucite testo oklagijom na debljinu od oko 1 cm, povremeno ga posipajući brašnom kako se ne bi lepilo.
Vadite krofne čašom ili modlom i ređajte ih na radnu površinu posutu brašnom. Ostatak testa premesite pa izvadite novu turu. Pre prženja krofne ostavite da odstoje 5 minuta.
U šerpu uspite ulje i dobro ga zagrejte. Pržite na srednjoj do jakoj vatri, tako što ćete gornji deo krofne okrenuti da bude u ulju. Protresite šerpu. Krofne pržite po minut sa svake strane da lepo porumene. Vadite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
Pospite šećerom u prahu i poslužite. Prijatno!
(Espreso/Stil/Hello)