preukusna
OD SADA POSNU POGAČU NEĆETE SPREMATI BEZ 1 SASTOJKA: Čim DODATE to biće MEKANA
Možete da je jedete uz bilo koji namaz
U toku je Vaskršnji post i ako nemate ideju šta da spremite jedan recept za svečanu posnu pogaču će vam dobro doći.
Možete da je jedete uz bilo koji namaz.
Sastojci:
500 ml kisele vode
200 ml ulja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
40 g kvasca
oko 1 kg brašna
200 g margarina
semenke po želji
Priprema:
U kiseloj vodi sobne temeprature rastvorite kvasac i šećer, pa ostavite par minuta da se aktivira. Zatim dodajte prosejano brašno, so i ulje i umesite testo. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe nekih sat vremena. Podelite testo na 4 dela od po 500 g i jedan deo od po 50 g i oblikujte lopte. Razuvicite jedan veći deo testa u tanak krug, pa premažite puterom.
Preko stavite drugi veći deo testa koji ste isto razvukli oklagijom na pobrašnjenoj površini. Isecite krajeve, premažite istopljenim puterom i urolajte. Isecite krugove debljine 1 cm. Isto to uradite i sa druge 2 velike lopte od testa. Zatim u poređajte u okruglu tespiju koju ste obložili pek papirom, prvo spolja, pa popunite unutrašnji deo, a u sredinu stavite lotpicu najmanjeg testa.
Pokrijte i ostavite da nadođe nekih 20 minuta. Premažite istopljenim puterom i pospite semenkama. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Gotovu pogaču opet premažite istopljenim margarinom.
(Espreso/Stvar ukusa)