OBRATITE PAŽNJU
SVI GA KORISTIMO U RAZNIM JELIMA: Malo ko zna da ovaj začin može da vas OTRUJE
Muškatni oraščić se koristi u mnogim receptima, od slatkih do slanih i od peciva do pića. Ali možda ste čuli da začin može biti otrovan.1 Saznajte kada muškatni oraščić postaje toksičan i kada je bezbedno uživati u slatkom začinu.
Muškatni oraščić se koristi u mnogim receptima, od slatkih do slanih i od peciva do pića. Ali možda ste čuli da začin može biti otrovan.1 Saznajte kada muškatni oraščić postaje toksičan i kada je bezbedno uživati u slatkom začinu.
Muškatni oraščić je uobičajeno korišćen začin koji potiče od drveta muškatnog oraščića. Uzgajano u Indoneziji, isto drvo proizvodi začine buzdovan i muškatni oraščić. Buzdovan se proizvodi od crvenog omotača oko tvrdog, unutrašnjeg semena koje se pretvara u muškatni oraščić. Nakon sušenja, muškatni oraščić se može prodati ceo ili prethodno samleven. Često se koristi u začinjenim desertima i pićima kao što je jaje, a prstohvat se može dodati u kremaste i siraste sosove i jela. Može se koristiti i kao deo mešavine začina u slanim mesnim i vegetarijanskim jelima.
Da li je muškatni oraščić otrovan?
Muškatni oraščić sadrži supstancu zvanu miristicin. Miristicin se može naći u brojnim drugim začinima i biljkama, ali je prisutan u većim količinama u muškatnom oraščiću. Gutanje malih količina muškatnog oraščića je bezopasno za organizam, uključujući i količine koje su navedene u svim standardnim receptima. Međutim, konzumiranje samo 2 kašičice (ili 5 grama) mlevenog muškatnog oraščića odjednom može biti toksično3
Može da izazove neželjene efekte kao što su halucinacije, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i nepravilan rad srca u roku od jednog do šest sati nakon ingestije.4 Efekti mogu trajati nekoliko sati, a kada se koristi velika količina, mogu dovesti do otkazivanja organa.
Efekti muškatnog oraščića nisu detaljno proučavani i prijavljeni slučajevi trovanja muškatnim oraščićem su retki. Pojedinci treba da se uzdrže od unosa više od uobičajene količine muskatnog oraščića, ne više od jedne kašičice po osobi. Većina recepata zahteva 1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića ili manje i hrani više ljudi, čineći ova jela savršeno bezbednim bez rizika od neželjenih efekata.
Muškatni oraščić se koristi u mnogim receptima, od slatkih do slanih i od peciva do pića. Ali možda ste čuli da začin može biti otrovan.1 Saznajte kada muškatni oraščić postaje toksičan i kada je bezbedno uživati u slatkom začinu.
(Espreso/The Spruce Eats )