Banane, Foto: Aleksandra Čolić

MORATE ZNATI

BANANE MOGU DA BUDU OPASNE, EVO I KADA: U pitanju je njihov ROK TRAJANJA

Evo kako da sačuvate svežinu banana i do dve nedelje u kućnim uslovima!

Objavljeno: 01.03.2023. 11:27h

Ako kao i većina banane držite na trpezarijskom stolu ili kuhinjskom šanku u posudi za voće, znate da već za nekoliko dana počnu da dozrevaju i kora im poprimi tamnosmeđu boju.

Ako taj proces želite da usporite, jutjub kanal Kitchen Tips Online ima jednostavan način da vam banane duže traju i da čak dve nedelje budu izvrsnog ukusa i ‘taman’ zrele.

U svom malom eksperimentu Majk iz Kitchen Tipsa pokazuje dve gomile banana; obe je uzeo s iste police u istoj prodavnici, ali kada je stigao kući jednu je samo ostavio na kuhinjskom pultu, dok je drugu stavio u hermetički zatvorenu posudu i u nju ubacio kuglice koje upijaju vlagu i gas koji banane proizvode.

– Dok sazrevaju banane, kao i drugo voće, proizvode gas etilen koji se širi okolno voće i pomaže u dozrevanju – objasnio je Majk, „pa će najviše gasa zahvatiti banane kad su na okupu“.

Zato je, kaže, da bi se usporilo njegovo širenje i proces dozrevanja, banane dobro razdvojiti jednu od druge i svaku pojedinačno staviti u vrećicu koja se može zatvoriti.

– U drugom slučaju, dobro je imati kuglice za apsorpciju etilena – rekao je.

Svaki dan u svom eksperimentu Majk je pregledao dva grozda banana; jedan sa kuhinjskog pulta, a drugi iz hermetički zatvorene posude s kuglicama za upijanje etilena.

– Peti i šesti dan počinjemo da primećujemo ​​značajnu razliku – rekao je Majk koji je osmi dan primetio da su banane koje nisu bile u posudi puno mekše od onih u posudi, pa ih je stavio u frižider da im barem iznutra uspori taj proces.

– Kora će brzo poprimiti smeđu boju, ali iznutra će u frižideru duže ostati jestive nego napolju na pultu – objasnio je i pokazao da su, za razliku od tih, banane koje su bile u zatvorenoj posudi ostale dobre čak dve nedelje, prenosi Večernji list.

(Espreso/Večernji list)