Ilustracija, Foto: Profimedia

ko bi rekao

NEMA BAŠ NIKAKVE VEZE SA HRANOM: Ovo je RAZLOG BROJ 1 zbog kojeg godinama lakše dobijamo KILOGRAME

Uz sarkopeniju, krivci za veću sklonost debljanju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonske promene, veća sklonost sedelačkom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna zbog sve većih odgovornosti i obveza

Objavljeno: 28.02.2023. 12:51h

Mnogi su to osetili na sopstvenoj koži – s godinama postaje teže skinuti suvišne kilograme i ne vratiti ih. Jeste li se ikada pitali zašto se s godinama lakše gojimo? Odgovor koji zapravo nema veze s hranom i navikama u ishrani saznajte u nastavku teksta.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se s godinama lakše debljamo, ali najveći je gubitak mišićne mase koji se sa starenjem događa kod svakog čoveka, kaže dr Karolin Apovijan, direktorka Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu i potpredsednica Udruženja za gojaznost.

Deo mišićne mase koji je definisan najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim rečima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagoreti više kalorija. Mišićna masa počinje da se smanjuje oko 30. godine, a taj proces zvan sarkopenija ubrzava se oko 40. godine. Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem telu će biti potrebno manje kalorija da se udeblja, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo, objašnjava dr Apovian.

Uz sarkopeniju, krivci za veću sklonost debljanju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonske promene, veća sklonost sedelačkom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna zbog sve većih odgovornosti i obveza.

Karolin Apovijan dala je i 3 saveta kako sprečiti smanjenje mišićne mase:

foto: Profimedia

1. Radite vežbe s tegovima barem dva puta nedeljno, povećavajući s vremenom i težinu i intenzitet vežbanja. 2. Naspavajte se jer san omogućava telu da se oporavi i mišićima da se obnove. 3. Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba i piletina, kao i biljni proizvodi poput tofua, grahorica, leblebija, orašastog voća i semenki.

Takođe je važno ne preskakati obroke u želji da "sačuvamo" kalorije za veći obrok kasnije. Najbolje je jesti često, i to male, ukusne obroke koji sadrže proteine i vlakna. Jedete li redovito, imaćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da preterate s jelom, savetuje Džeklin London, glavna nutricionistkinja na institutu Good Housekeeping.

(Espreso/Zadovoljna.hr)