budite oprezni
6 ZDRAVIH NAMIRNICA KOJE MOGU LOŠE DA UTIČU NA VAŠ ORGANIZAM: Obavezno povedite računa, NE SMETE DA PRETERUJETE
Jesti samo zdrave namirnice i nije toliko zdravo, zato pažljivo u kojoj količini ih unosite u organizam
Neće nam se ništa loše desiti ako s vremena na vreme pojedemo čokoladu, poneki kolač, čips, ali važno je da ih ne konzumiramo svakodnevno i previše, i da obroke baziramo na zdravim namirnicama, koje su dokazano bogate hranljivim materijama.
Izbor nije mali, ali možda niste znali da ni s njima nikako ne bi trebalo preterivati, jer i one mogu uzrokovati zdravstvene probleme. A evo i zašto...
1.Voda s limunom
Žene vole da je piju, njome često počinju dan jer su čule da može da pomogne u gubljenju kilograma, iako stručnjaci tvrde da nema posebno dejstvo, osim što limun poboljšava ukus vode. Niko ne kaže da ovu kombinaciju ne treba piti, ali kao i u svemu drugom - ne smete preterivati. Velike količine mogu učiniti zube osetljivijim, oštetiti zubnu gleđ i otvoriti put za pojavu karijesa.
Sad kad i to znate, ne bi bilo loše da ograničite unos i ostalog kiselog voća, pomorandže, limete ili paradajza, kao i pića koji se od njih prave. Dakle, jesu zdravi, treba ih jesti, ali bez preterivanja.
2. Ovsene pahuljice
Mnogi ih doručkuju jer se brzo pripremaju, a s dodatkom voća su i odličan desert. I treba ih jesti jer su bogate vlaknima, magnezijumom i cinkom. Međutim, često sadrže mnogo kalorija, posebno ako kupujete već gotove smese za kašu, koje zaista mogu da budu bogate takozvanim skrivenim šećerima.
Zato vam savetujemo da kupite obične ovsene pahuljice, bez ikakvih dodataka, i pripremite slatku ili slanu kašu, ali da ne koristite više od 50 g pahuljica po obroku, jer je 100 g ima skoro 400 kalorija!
3. Kupusnjače
Pola svakog obroka trebalo bi da se sastoji od raznovrsnog povrća. Na ovim prostorima često su na jelovniku kupus, prokelj, kelj, karfiol, sve više i kineski kupus i raštan. To je dobro, jer su ove namirnice bogate vitaminima C i K i folatima, vlaknima, što je odlično za probavu.
Ali, ako preteramo i uzimamo ih u većim količinama, moglo bi doći do problema s probavom. Isto tako, kupusnjače mogu da utiču na apsorpciju joda u organizmu, pa ih ne treba konzumirati više od tri puta nedeljno, a na oprezu posebno treba da budu oni koji uzimaju lekove za razređivanje krvi, zbog visokog sadržaja vitamina K.
4. Riba
Riba je izuzetno zdrava, sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, omega-3 masne kiseline, ali ipak na jelovniku ne bi trebalo da bude svaki dan. Ustanovljeno je da ćete, ako je konzumirate jednom ili dva puta nedeljno, umanjiti rizik od smrti izazvan srčanim problemima za 36 odsto.
Upravo toliko je i dovoljno, jer prevelike količine mogu dovesti do trovanja živom, naročito ako jedete veće ribe, koje se hrane manjim ribama.
5. Zdrave masnoće
Umesto običnog ulja, dijetolozi savetuju da koristimo maslinovo, bogato nezasićenim masnim kiselinama, koje nam pomažu da smanjimo rizik od srčanih oboljenja. Zbog toga mesto u jelovniku moraju da nađu i orasi, bademi i avokado, ali nipošto ne smemo da se "davimo" u njima.
Jedan avokado ima oko 322 kalorije, a jedna šoljica badema čak 828! To utiče na pojavu gojaznosti, koja je neprijatelj srca, pa će biti sasvim dovoljno da dnevna doza bude mala kašika maslinovog ulja, nekoliko badema ili 1/4 avokada.
6. Vlakna
I kad su vlakna u pitanju, morate naći pravu meru. Bez njih probava postaje neredovna, javljaju se hemoroidi. Muče nas i drugi problemi, posebno sa crevima, jer ona utiču na njihovu mikrofloru, koja diktira brojne funkcije organizma, uključujući čak i raspoloženje.
Ipak, prevelika količina vlakana u obroku (pasulj, sočivo, žitarice, maline, banane...) može da ima sasvim suprotan efekat, poput nadutosti, gasova i proliva. Kada ih konzumirate, budite umereni kako biste izbegli ove nuspojave.
(Espreso/Stil)