UKUSNO
U PREBRANAC DODAJTE 2 KAŠIKE SVINJSKE MASTI: Ovako su ga spremali samo NAŠI STARI, raspametićete se (RECEPT)
Ukusan prebranac po starom receptu.
Sastojci
Potrebno je:
250 g pasulja
1 glavica crnog luka
1 kašičica soli
2 kašike svinjske masti
2 kašičice mlevene začinske paprike
1 prstohvat ljute papričice mlevene
po ukusu bibera
150 g šnitova suve slaninice
1 manja teleća koska za supu
Priprema
Predhodne večeri potopite pasulj u litar vode. Sutradan, procedite pa stavite u ekspres lonac. Nalijte vodu, dodajte teleću kost u zavisnosti od uputstva proizvođača. Ja imam texell i tamo piče dodajte vode do 1/4 lonca tj do onog minuta. Kuva se od 12 do 15 minuta opet zavisi od proizvođača.
Procedite i ostavite sa strane. Isecite na rezance crni luk. Prodinstajte ga sa jednom kašikom masti. Pred kraj dinstanja dodajte jednu kašičicu mlevene začinske paprike.
Pekač dobro svuda namažite kašikom masti. Sipajte luk, so, biber, 1 kašičicu začinske paprike i pasulj i dobro sjedinite. Pospite odozgo prstohvat ljute mlevene paprike. Nalijte vodu prst preko pasulja.
Poređajte šnitove suve slaninice, svuda.
Pecite na 180 minuta, gornji i donji grejač 40 minuta. U zavisnosti od vaše rerne može da bude gore dole 5 do 10 minuta.
Ostavite da odstoji 10 minuta kada izvadite iz rerne.
SAVET
Prebranac izuzetno softan. Ukus fenomenalan. U principu u svaki prebranac ide dosta luka. Ovde ne, samo manja glavica. I uopšte nije onako suv. Doduše volim ja i suv, ali kada sam po prvi put spremala ovakav mnogo mi se dopao. Teleća kost daje neverovatan ukus samom pasulju. Soli, bibera i ljutog stavite po ukusu. Prijatno dragi prijatelji.