Prebranac, Foto: Printscreen/Youtube/ Sace Recepti

UKUSNO

U PREBRANAC DODAJTE 2 KAŠIKE SVINJSKE MASTI: Ovako su ga spremali samo NAŠI STARI, raspametićete se (RECEPT)

Ukusan prebranac po starom receptu.

Objavljeno: 27.02.2023. 17:07h

Sastojci

Potrebno je:

250 g pasulja

1 glavica crnog luka

1 kašičica soli

2 kašike svinjske masti

2 kašičice mlevene začinske paprike

1 prstohvat ljute papričice mlevene

po ukusu bibera

150 g šnitova suve slaninice

1 manja teleća koska za supu

Priprema

Predhodne večeri potopite pasulj u litar vode. Sutradan, procedite pa stavite u ekspres lonac. Nalijte vodu, dodajte teleću kost u zavisnosti od uputstva proizvođača. Ja imam texell i tamo piče dodajte vode do 1/4 lonca tj do onog minuta. Kuva se od 12 do 15 minuta opet zavisi od proizvođača.

Procedite i ostavite sa strane. Isecite na rezance crni luk. Prodinstajte ga sa jednom kašikom masti. Pred kraj dinstanja dodajte jednu kašičicu mlevene začinske paprike.

foto: Profimedia

Pekač dobro svuda namažite kašikom masti. Sipajte luk, so, biber, 1 kašičicu začinske paprike i pasulj i dobro sjedinite. Pospite odozgo prstohvat ljute mlevene paprike. Nalijte vodu prst preko pasulja.

Poređajte šnitove suve slaninice, svuda.

Pecite na 180 minuta, gornji i donji grejač 40 minuta. U zavisnosti od vaše rerne može da bude gore dole 5 do 10 minuta.

Ostavite da odstoji 10 minuta kada izvadite iz rerne.

SAVET

Prebranac izuzetno softan. Ukus fenomenalan. U principu u svaki prebranac ide dosta luka. Ovde ne, samo manja glavica. I uopšte nije onako suv. Doduše volim ja i suv, ali kada sam po prvi put spremala ovakav mnogo mi se dopao. Teleća kost daje neverovatan ukus samom pasulju. Soli, bibera i ljutog stavite po ukusu. Prijatno dragi prijatelji.