Krompir, Foto: Printscreen/TikTok/onceupona_dawn

oprezno

DOKTORI UPOZRAVAJU NA OTROV U KROMPIRU: Ako primetite OVAKO NEŠTO na njemu odmah ga BACITE, nije za jelo

Prisutan je u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru,

Objavljeno: 27.02.2023. 11:11h

Kada krompir poprimi zelenu boju ili počne da klija zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u odgovarajućim uslovima, može biti opasan za zdravlje...

Krompir sadrži solanin, otrovno alkaloidno jedinjenje koje služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navode doktori i naučnici koji rade u nemačkom Saveznom institutu za procenu rizika. Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan za zdravlje.

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

U slučaju da se pretera sa konzumiranjem solanina mogu se javiti tegobe, kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja, piše Hina.

Ako primetite zelenu boju krompira ispod kore, preskočite ga

Institut savetuje da se zbog toga izbegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira.

Odstranite zahvaćeni deo

Međutim, krompiru koji nije jako zahvaćen navedenim promenama mogu se odstraniti klice i zeleni delovi, nakon čega se može sigurno konzumirati, tvrdi nemački Savezni institut za procenu rizika.

(Espreso/Informer)