Posna proja sa prazilukom, Foto: Profimedia

PREUKUSNO

OVAJ DORUČAK SU U JUGOSLAVIJI ZA VREME USKRŠNJEG POSTA SVI OBOŽAVALI: Potrebno vam je vrlo malo VREMENA I NOVCA!

Ukućani su obožavali njen miris dok se peče, a skoro niko nije mogao da se zadrži samo na jednom parčetu zbog neodoljivog ukusa

Objavljeno: 26.02.2023. 16:23h

Posna proja sa prazilukom je bila nezaobilazna na trpezama u Jugoslaviji za vreme uskršnjeg posta.

Ukućani su obožavali njen miris dok se peče, a skoro niko nije mogao da se zadrži samo na jednom parčetu zbog neodoljivog ukusa.

Za pravljenje je potrebno vrlo malo vremena i novca!

Sastojci:

  • 200 g belog brašna
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 2 struka praziluka
  • pola čaše ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 čaše kisele vode
  • so
  • susam po želji

Način pripreme:

Iseckajte beli i zelenio deo praziluka, potom zeleni ostavite sa strane, a beli propržite na malo ulja. Zatim pomešajte belo i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu i posolite po želji. U smesu dodajte prženi praziluk i dobro promešajte. Po želji možete odozgo dodati i susam.

Dobijenu smesu sipajte u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga je izvadite i pospite zelenim delom praziluka. Vratite je na pećenje još desetak minuta, dok lepo ne porumeni.

Prijatno!

(Espreso/Stil)