OBRATITE PAŽNJU
ZA OVU BILJKU KAŽU DA JE SIROTINJSKA: Jedna je od najzdravijih na svetu, a trebalo bi da je skuvate JOŠ DANAS
Kuvajte je na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte je prekuvati kako ne bi izgubila važne nutrijente i postala gorka, a osim supe, variva i sl., možete pripremiti i sarmu s listovima raštana. Za ovo jelo birajte mlade listove
Biljka koju otkrivamo u nastabku dostupna je tokm cele godine i smatra se jednom od najzdravijih.
Raštan obiluje i kalijumom, cinkom, manganom, magnezijumom, fosforom i gvožđem, beta-karotenom (vitamin A), luteinom, zeaksantinom, vitaminima B, C, E i K kao i omega-3 masnim kiselinama i triptofanom koji reguliše san.
Uz sve ove blagodati za ljudski organizam, raštan je i niskokalorična namirnica pa bi se svakako na našem meniju trebala naći znatno češće, 100 grama raštana sadrži samo 30 kalorija i bogata je vlaknima. Odličan je izbor za detoksikaciju organizma, posebno nakon praznika i kalorične hrane
Kuvajte je na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte je prekuvati kako ne bi izgubila važne nutrijente i postala gorka, a osim supe, variva i sl., možete pripremiti i sarmu s listovima raštana. Za ovo jelo birajte mlade listove.
(Espreso/večernji.hr)