ZAPAMTITE TO
DA BI MEKIKE BILE HRSKAVE MORATE DA DODATE KAŠIČICU OVOG ZAČINA U NJIH: Od sada ih bez toga nećete SPREMATI
Kašičica jednog sastojka daće im najbolju hrskavost
Napravite hrskave mekike koje će se raspadati u ustima.
Ovakav recept još niste probali.
Kašičica jednog sastojka daće im najbolju hrskavost.
Sastojci
Testo:
oko 500 g brašna
2 dl mleka
0,5 dl ulja
2 jajeta
malo soli
oko 40 g kvasca
1 kašičica šećera
Prženje:
oko 2,5 dl ulja
Priprema
U toplo mleko sa šećerom potopiti kvasac i ostaviti da nadođe.
U posudu staviti brašno, dodati so i malo izmešati.
U brašnu napraviti udubljenje, razbiti jaja, sipati mleko sa nadošlim kvascem i ulje, pa zamesiti vrlo meko testo. Po potrebi dodavati još po malo brašna, ali da testo ostane baš meko. Prekriti krpom i ostaviti da nadođe oko 20 minuta.
Kada je testo nadošlo, kidati rukom loptice veličine većeg jajeta i razvlačiti testo prstima u svim pravcima da se istanji, formirajući kružni ili ovalni oblik mekike.
Zagrejati ulje na srednjoj temperaturi.
Staviti mekiku u zagrejano ulje da se prži, prvo sa jedne strane dok ne porumeni, a zatim je pažljivo prevrnuti.
Kada mekika porumeni i sa druge strane, izvaditi je na papirni ubrus, koji će upiti višak masnoće.
Poslužiti tople mekike, koje se mogu mazati slanim premazima, ali i slatkim, ukoliko se testo umereno posoli.
(Espreso/Recepti.com)