I ZDRAVO
NAŠI STARI SU OVAJ NEOBIČAN ZAČIN STAVLJALI U KUPUS: Tako im je duplo DUŽE TRAJAO, ukus će vas raspametiti
Nekada se stavljao ovaj začin kako bi duže trajao
Kupus ribanac je pun vitamina i nijedna zima ne može da se zamisli bez njega.
Postoji dosta recepata, ali malo ko zna za ovaj.
Nekada se stavljao ovaj začin kako bi duže trajao. Na taj način vam se neće pokvariti.
Sastojci:
tvrde glavice kupusa
šargarepa
so
kim
Priprema: Kupus očistiti od spoljnih listova, oprati i narendati.
Šargarepu očistiti, oprati i iseći na kolutove. Pripremiti čisto i suvo bure.
Ređati red kupusa, red soli, red šargarepe i posuti kimom.
Kad se bure napuni, kupus prekriti platnenom salvetom pa dobro pritisnuti čamovim drvetom. Salveta upija penu od vrenja.
Na drvo staviti poveći kamen.
Ribanac ne treba pretakati, već samo povremeno prati salvetu.
Ukoliko je bure veliko, između redova ribanca mogu se staviti glavice kupusa i kriške jabuka. Na vrh napunjenog bureta staviti cele oprane jabuke.
Na kraju stavite začin kim i potrajaće vam dugo.
(Espreso/Lisa)