predivno
NAŠE BAKE SU OVAKO PRAVILE PROJU, POSTOJI I POSNA VARIJANTA: Samo vodite računa na koji način ćete je POSLUŽITI
Pored toga što je ukusna ona ima i zdravstvene prednosti
Teško da na trpezi može da se nađe nešto bolje od proje.
I još ako je recept ovako dobar...
Postoje neka tradicionalna jela poput kiselog kupusa ili sarme, ali i kajmaka koja su nezamisliva bez starinske proje. Po receptu naših baka, ona se pravi veoma lako i ne traži veliko kulinarsko umeće.
Proja od žutog kukuruznog brašna nekada je bila glavna hrana na trpezi naših predaka, a danas spada u hleb koji se ne jede tako često.
Pored toga što je ukusna ona ima i zdravstvene prednosti. Kukuruzno brašno je izuzetno zdravo, jer snižava holesterol i visok pritisak, dobro je za probavu, a zbog cinka jača i imuni sistem.
Sastojci:
500 g belog kukuruznog brašna
1 puna kašika svinjske masti
2 kašičice sode bikarbone
so po ukusu
700 ml mlake vode
Priprema:
U posudu stavite brašno, mast sa sobne temperature, sodu bikarbonu, so i sve promešajte varjačom. Dodajte vodu i mutite da masa postane kašasta.
Pleh za pečenje podmažite i malo pobrašnite, pa izlijte masu.
Kašikom poravnjajte površinu i stavite proju da se peče u rerni predhodno zagrejanoj na 220 stepeni, 45 minuta.
U posnoj varijanti ovog jela umesto svinjske masti možete koristiti biljni margarin.
Poslužite toplu proju.
(Espreso/Telegraf)