SAVET
DR SVETLANA STANIŠIĆ OTKRILA KADA MORATE DA BACITE ČAJ: Ako vidite 1 STVAR na njemu NIKAKO nemojte DA GA PIJETE
Svakako mogu duže da stoje, ali do navedenog datuma čaj će sigurno imati pun kvalitet, aromu i ukus
Kada kupujete biljne napitke važno je da gledate do kog datuma je najbolje upotrebiti taj proizvod.
Stručnjak za ishranu i profesorka fizičke hemije dr Svetlana Stanišić je za Kurir pričala o čaju i skrenula pažnju svima na određene stvari.
Iako je generalni savet stručnjaka da se proizvodi koriste do datuma koji je preporučio proizvođač, čajevi su proizvodi koji se verovatno i posle preporučenog roka - neće pokvariti.
Svakome se barem nekad desilo da u kredencu, fioci ili ostavi ostane neka kutija čaja. Na pakovanjima koje pakuju velike firme piše rok trajanja, i kada taj rok istekne, ljudi čaj najčešće odmah bace. Stručnjak za ishranu i profesorka fizičke hemije dr Svetlana Stanišić kaže da je čaj proizvod koji može veoma dugo da traje.
- Čajevi imaju rok trajanja, do kada je najbolje iskoristiti ga. Svakako mogu duže da stoje, ali do navedenog datuma čaj će sigurno imati pun kvalitet, aromu i ukus. Dakle, oni praktično mogu da stoje godinama, a to važi i za ono sušeno bilje koje se bere na planinama za čajeve. Pre upotrebe treba pomirisati čaj, ako i dalje miriše kao i ranije, onda će verovatno imati i svoju punu aromu tokom konzumacije. Važno je da nema buđi i moljaca u takvom proizvodu. Ako ih ima, treba ga obavezno baciti - kaže Stanišić i dodaje da će čaj trajati onoliko koliko ga mi dobro čuvamo.
- Čaj treba da se čuva na suvom i mračnom mestu, ne treba ga držati na visokim temperaturama. Kad se neadekvatno čuva, mogu se javiti moljci. Dakle, ako odlažemo čaj koji ne koristimo tako često, ali ga pravilno skladištimo, on može trajati i duže nego što smo se nadali - navodi ona.
Kako dodaje, ljudi treba da razlikuju oznaku "upotrebljivo do" i "najbolje upotrebljivo do", jer prva oznaka govori o bezbednosti proizvoda nakon isteka roka trajanja, a druga je preporuka proizvođača dokad da se iskoristi da bi imao pun kvalitet.
(Espreso/ Kurir/ S. Trajković)