UKUSNO
OVAKVE MEDENJAKE SU SPREMALE SAMO STARE DOMAĆICE: Danas se otimaju oko OVOG RECEPTA, ništa ukusnije nećete jesti
Medenjaci sadrže jednostavne sastojke koje uglavnom imamo kod kuće. Po želji ih možete ukrasiti šarenim mrvicama, čokoladom ili kraljevskom glazurom.
Nekada su bili omiljena poslastica iz detinjstva, a svaka domaćica je imala svoj tajni recept da baš njeni budu najmekši i najlepši. Obično su se čuvali u metalnoj kutiji, jer su bivali mekši i ukusniji što duže stoje.
U nastavku vam donosimo recept za starinske medenjake, baš kako su ih nekada pravile naše mame i bake.
Sastojci:
7 kašika meda
7 kašika šećera
2 jajeta
7 kašika mleka
7 kašika ulja
450 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
U činiji pomešajte med i šećer, a zatim dodajte cela jaja. Sve dobro promešajte ručnom mutilicom, a zatim dodajte mleko, ulje i brašno koje ste prethodno pomešali sa sodom bikarbonom. Mešajte dok ne dobijete glatko testo, a potom ga dobro zamesite. Rukama odvajajte loptice željenje veličine, a potom ih ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12 minuta, a potom je isključite i ostavite medenjake unutra još nekih 3-5 minuta. Kada se ohlade po želji ih pospite šećerom u prahu.
(Espreso/Krstarica)