RECEPT
KOLAČ "od 1.000 kora" KOJI ĆE SVI OBOŽAVATI: Evo kako se pravi (VIDEO)
Iako ima laganu strukturu, ovaj kolač je i prilično bogat, a priprema se od lisnatog testa i krema od vanile. U letnje varijante se dodaje i voće.
Jedno od najukusnijih francuskih peciva koje je nadaleko poznato jeste mille-feuille, odnosno mil fej koji mi nazivamo kolač od "hiljadu kora".
Iako ima laganu strukturu, ovaj kolač je i prilično bogat, a priprema se od lisnatog testa i krema od vanile. U letnje varijante se dodaje i voće.
Ovaj preukusan kolač je 1600-ih godina u kuvaru zabeležio Fransoa Pjer de la Varen, ali tačno poreklo ovog kolača nije utvrđeno.
Kolač mil fej ćete negde naći i pod imenom Napoleon, ali se to ime ne odnosi na francuskog cara, već na povezanost ovog recepta sa italijanskim gradom Napuljem.
Inače, mil fej je jedna od omiljenih poslastica francuza, a prilično smo sigurni da ćete i vi uživati u njemu.
Vreme pripreme:
45 minuta
Sastojci:
500 ml mleka
45 g kukuruznog brašna
100 g šećera
2 jajeta
50 g putera
2 vanilin šećera
250 ml slatke pavlake
šećer u prahu
Priprema:
Razvucite lisnato testo oklagijom, a zatim ga stavite na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Izbockajte testo i pecite ga oko 20 minuta u rerni koju ste zagrejali na 180 stepeni.
Sipajte u šerpu kukuruzno brašno, jaja i šećer i sve dobro sjedinite, pa kuvajte, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne.
Smesu sklonite sa šporeta i dodajte puter i vanilin šećer, pa mešajte dok se svi sastojci ne budu sjedinili. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da se ohladi.
Fil, nakon što se bude ohladio, umutite, a zatim dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite.
Lisnato testo izmrvite, a zatim ga sipajte u čašu i preko stavite fil, pa ponovo testo i tako sve dok ne popunite čašu. Neka poslednji red bude testo. Pospite šećerom u prahu i mutite.
(Espreso/24sedam)