njami
OVA TORTA JE IDEALNA ZA SVAKU PRILIKU: Topi se U USTIMA, ništa KREMASTIJE niste PROBALI, a RECEPT KIDA
Poslastica koja se topi u ustima
Grčka torta je savršena za sve prilike.
Poslastica koja se topi u ustima.
Ništa slađe niste probali.
Grčka torta je poslastica koju svi obožavaju jer sadrži svima omiljene sastojke. Kombinacija oraha, čokolade i plazme je prosto neodoljiva, a kore mekane da se prosto tope. U nastavku teksta pročitajte recept čitateljke Stvar ukusa Simke. Nije komplikovano, uspeće i neiskusnim domaćicama, samo je važno da se isprate svi koraci.
Sastojci:
Za koru:
15 belanaca
15 kašika mlevene plazme
30 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha
1 prašak za pecivo
Za fil:
15 žumanaca
20 kašika šećera
1/2 l mleka
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
100 g čokolade tamne
375 g margarina
50 g prah šećera
Još:
100 g bele čokolade
100 g mlečne čokolade
150g plazme
150 g oraha
Priprema: Kratko umutite belanca, pa dodajte šećer i mikserom sjedinite tako da dobijete čvrst šne. Dodajte plazmu, orahe i prašak za pecivo, pa lagano promešajte. U plitak pleh sipajte trećinu smese i razmažite. Isepecite tanku koru na 180°C oko 15 minuta. Zatim sipajte drugu trećinu smese i ispecite drugu koru, a na isti način i treću. Umutite žumanca sa šećerom (15 kašika) penasto i skuvajte na pari. Pokrijte providnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi. U mleko sipajte puding i šećer (5 kašika) i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne.
Pokrijte puding providnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi. Margarin sobne temeprature umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte hladan fil sa žumancima i sjedinite mikserom. Zatim dodajte i puding i opet umutite. U fil na kraju dodajte otopljenu mlečnu čokoladu i lagano promešajte da se svi sastojci sjedine, a onda dodajte seckanu belu čokoladu, plazmu i orahe. Promešajte. Koru premažite filom, pa stavite sledeću koru i opet premažite filom, pa stavite i treću koru, a onda celu tortu premažite filom.
(Espreso/Stvar ukusa)